STÁB 2024. április 30.
Háromszék Táncegyüttes

Háromszék Táncegyüttes

Háromszék Táncegyüttes * produkciónk 63 tagú tánckarának tagja

 

1990-​ben alakult Sepsiszentgyörgyön. Előadásai az utóbbi években megmutatták az Erdélyben élő etnikumok népzene és néptánchagyományának aktualitását. Az együttes az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen folklór sztereotípiáját.

Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki. Ismert előadásaik: a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böjtig, A banda, a Száz évig, a Tékozló fiú, a Gábor Áron, az Erdély-menyegző, a Mundruc vagy a Vágják az erdei utat. Az együttes több mint kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt.

Több alkalommal vendégszerepelt Magyarországon, de táncoltak Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Lengyelországban, Finnországban, Görögországban, és a távoli Novoszibirszkben, valamint az Egyesült Királyságban is.