A Kónya Ádám Művelődési Ház

A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház székhelyének épületét a Székely Mikó Kollégium építette, régen tanári lakásként szolgált. A két világháború között a városi posta bérelte, majd 1940 és 1944 között a Dél-Erdélyből menekült Mikós diákok otthona volt. Az épület 1982-től a Kónya Ádám Művelődési Ház székhelye és különféle tevékenységek helyszíne.

Intézményünk egy olyan személyiségről kapta a nevét, akire a sepsiszentgyörgyiek nagy tisztelettel gondolnak vissza. A Brassói születésű Kónya Ádám Sepsiszentgyörgyön érettségizett a Székely Mikó Kollégiumban. Tanári oklevelét 1956-ban szerezte a kolozsvári egyetem földrajz-földtan szakán, ezután Sepsiszentgyörgyön kezdett tanítani. Nemcsak tanárként végzett kitűnő munkát, hanem mint olyan író, szerkesztő, muzeológus, igazgató és politikus is, akit városunk közössége nagyra becsült.

A Kónya Ádám Művelődési Házban azon dolgozunk, hogy Önök, akik részt kívánnak venni Sepsiszentgyörgy kulturális életének, megtalálják erre a lehetőséget. Arra törekszünk, hogy különféle tevékenységeinkkel közösségeket alakítsunk ki, amelyekben városunk lakói kapcsolatba kerülhetnek azokkal, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. A művelődési ház elsősorban a városunk kultúrát kedvelő és művelő táborának kíván otthona lenni, egy olyan hely, ahol a különböző közösségi és egyéni kezdeményezések és ötletek megvalósulhatnak. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy támogassuk a műkedvelők egyéni kibontakozását és csoportos kezdeményezéseit. Közösségi és művelődési programjainkkal azoknak szeretnénk segíteni, akik közelebb kívánnak kerülni gyökereikhez, és azoknak is, akik szeretnének jobban megismerkedni kultúránkkal, népi hagyományainkkal.

Fontosnak tartjuk, hogy a különböző korosztályoknak felkeltsük az érdeklődését, és ezeket közösségekké formáljuk. Elsősorban állandó tevékenységeink végzése során alakulhatnak ki ilyen csapatok, hiszen jelenleg olyan különféle közösségformáló foglalkozásoknak adunk otthont, mint a kórus, a tánccsoport, a képzőművészeti kör, a nyugdíjasok klubja és a kézimunkakör.

A hagyományok ápolására, a mára már történelmi jelentőséggel rendelkező értékek megismertetésére, és a jelen művészeti irányzatainak felfedezésére egyaránt nyitottak vagyunk. Szent György Napi-, Őszi- és Karácsonyi vásárainkon nagy hangsúlyt fektetünk népi és kézműves hagyományaink bemutatására. Az általunk szervezett hangverseny és leckehangverseny évadoknak pedig az a szerepe, hogy a komolyzene szépségeit is megismertessük városunk különböző korosztályaival.

A Kónya Ádám Művelődési Ház céljának tekinti a város közösségének bevezetését a kulturális életbe, ezért igyekszik olyan rendezvények szervezői lenni, mint például a Március 15-i megemlékezés, a Szent György Napok, az Ezüst Akadémia Oktatási Program, a Gyermeknapok, a Nyári Koncertek, az 1956-os megemlékezés, a PulzArt kortárs művészeti fesztivál és az Adventi gyertyagyújtás.

A fiatalok számára az önkormányzattal közösen létrehoztuk a Diákok Éve tematikus évet, amelynek célja, hogy növeljük a fiatalok általános boldogságérzetét, bevonjuk őket a városról jövőképének alakításába. Célunk, hogy megteremtsük azt a biztonságos környezetet, amelyben kipróbálhatják magukat, erősíthetik a városunk iránti érzelmi kötődésüket azáltal, hogy a közösség megmozgatásának aktív szereplőivé tesszük őket. Mindemellett igyekszünk minőségi, izgalmas és szórakoztató kulturális közeget biztosítani számukra.

Több olyan értékhordozó kulturális megmozdulást kívánunk kezdeményezni, támogatni, amelyek elősegítik, hogy városunk sokszínűbb és toleránsabb legyen.

Mindenkit szívesen várunk tevékenységeinkre, rendezvényeinkre.

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 520009 – Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.

Tel. +40 267 352 460

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.