STÁB 2024. május 22.
Filip Ignác

Filip Ignác

szimfonikus zenekar vezető

Filip Ignác – szimfonikus zenekar vezető

 

Kolozsvári zeneakadémiai tanulmányait Gavril Costea fuvolaosztályában végezte, kamarazene-tanára László Ferenc volt. Számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt (Innsbruck, Karlsruhe, Utrecht, Budapest, Sopron, Szombathely), ahol a modern fuvola mellett a barokk fuvola, illetve furulya (blockflöte) játéktechnikáját is elsajátította.

A Cantus Serenus, Amaryllis, Collegio Stravagante és más együttesek tagjaként számos belföldi és külföldi koncerten, illetve színházi és operaelőadáson lépett fel. A Codex Régizene Együttes és a Georgius Kamarazenekar alapítója. Furulya- és fuvolaszólistaként az ország több filharmonikus zenekarával együttműködött.

Két módszertani könyve jelent meg (Furulyaiskola; Furulyamuzsika, 1998), amelyek több új kiadást értek meg. Számos CD-, rádió- és tévéfelvételen szerepel. 1996-tól a brassói Transilvania Egyetem Zeneművészeti Karának tanára, 2004 óta tanszékvezetője. 2004-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett doktori címet. 2008 óta a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és Régizenei Nyári Egyetem művészeti vezetője.