STÁB 2024. július 25.
Kádár Barna Zsolt

Kádár Barna Zsolt

Szerep: Asztrik

Kádár Barna Zsolt – kántor, kulturális igazgató, előadóművész

 

20 éve a Nagyernyei Mindenszentek római katolikus templom és plébánia kántora, illetve 10 éve a Blue Art könnyűzenei együttes énekese és szaxofonosa. Már kisiskolás kora óta közel állt hozzá a zene, így a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumba felvételizett fagott szakra. Ezt követően a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia előadóművész szakán tanult, majd ugyanitt szerezte meg magiszteri diplomáját fagott szakon.

Tanulmányai alatt a Csíki Kamarazenekar, ezt követően a Székelyföldi Filharmónia fagottosaként tevékenykedett, majd a későbbiekben fagott- és zeneoktatásban dolgozott tovább. Mivel mindig is szerette a népdal és a nóta műfaját, örömmel fogadta a meghívást a Madaras Gábor és Cseh Judit emlékműsorokra 2010-ben. 2013-ban Szeretem a kertet címmel CD felvételt készített Jakab Attilával és népi zenekarával a Marosvásárhelyi Rádió segítségével.

Pályafutása során a következő díjakkal értékelték munkáját és tudását: Pécsi Weidinger Imre fagottverseny, III. díj (2004), Erdély Hangja tehetségkutató verseny, III. díj (2011).

Zsolt így gondol a rockoperára:

„Szakmailag nagyon nagy kihívás, és értékeiben nagy produkció, amely kifogástalan. Ugyan olyan nagy kihívás volt a kereszténység felvétele Szent István korában, mint amilyen nagy kihívás a nemzeti öntudatban való megmaradás az erdélyi magyarság számára napjainkban.”