STÁB 2024. április 21.
Kiss László

Kiss László

Szerep: Solt (főúr)

Kiss László – színész, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum tagja

 

Középiskolai tanulmányai után Budapesten, a Nemzeti Színiakadémia főiskolai képzését végezte el, ez idő alatt a budapesti Nemzeti Színház több produkciójában is szerepelt. Dolgozott szinkronszínészként is. 1998-ban költözött Erdélybe, ahol saját társulatot toborzott Ködszurkáló Kisszínház néven, amely a mai napig folyamatosan készít produkciókat.

2004-ben rendezőként és főszereplőként életre hívott egy független produkciót profi és amatőr színészek és profi táncosok közreműködésével, Bródy János és Szörényi Levente Kőmíves Kelemen című rockballadájából, amelyet 3 éven át Erdély és Magyarország számos színpadán mutattak be.

Színészi pályája során számos szerepet alakított már, mint a Kelemen (Szörényi Levente – Bródy János: Kőmíves Kelemen), Lucifer (Magnificat a Kárpátokban), Pech (Kiss Csaba: Skandináv lottó), Trisztán (lawomir Mrozek: Özvegyek), Yvan (Yasmina Reza: Művészet), Enric (Jordi Galcerán: Grönholm módszer) és Bajkhállóy Richart (Parti Nagy Lajos: Ibusár).

Személyes gondolata a rockoperáról:

„Talán a legjelentősebb kultuszmű a magyar színház- és zenetörténetben. Nemzedékeknek jelentett és jelent ma is alapot múltunk megismeréséhez és megértéséhez.”