STÁB 2024. május 22.
Laczkó Vass Róbert

Laczkó Vass Róbert

Szerep: Solt (főúr)

Laczkó Vass Róbert – színész, énekes, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja és a Kolozsvári Magyar Opera munkatársa

 

Gyergyóremetén született, Székelyudvarhelyen járt gimnáziumba, majd Kolozsváron diplomázott Csíky András Kossuth-díjas színművész és Keresztes Attila rendező osztályában. Nyolc éven át volt a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, ahol beszédtechnikát oktatott. Verset és publicisztikát közöl, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában eddig három verseskötete jelent meg.

Közreműködött két játékfilm, több televíziós műsor, dokumentum-, portré- és fikciós film készítésében. Állandó fotósorozata van a Keresztény Szó című kulturális havilapban. 2012-től az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza által szervezett Nyitott szemmel című beszélgetőestek házigazdája, világjáró sorozatának anyagából eddig hat beszélgetőkönyv látott napvilágot, szintén az Exit Kiadó gondzásában.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban játszott szerepei mellett elsősorban kortárs operák színrevitelében működik közre a Kolozsvári Magyar Operában, de fellépett már a Magyar Állami Operaházban és a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon is. Zenés színpadon legutóbb Maurice Ravel Pásztoróra, ill. Mozart Varázsfuvola c. operájában mutatkozott be. Zenész barátaival közösen az elmúlt években tíz előadóestet vitt színre és játszott Kolozsvártól Beregszászig, Székelyudvarhelytől Budapestig.

Díjak, ösztöndíjak: EMK – Gr. Bánffy Miklós-díj (2019); Keresztény Szó Nívódíj (2018); Communitas Alkotói Ösztöndíj – egyéni (2010); Communitas Alkotói Ösztöndíj – Kalapos Band (2011).

Róbert ezt vallja a rockoperáról:

„Amióta először színre vitték a budapesti Királydombon, ez a rockopera hozzátartozik az identitásunkhoz. Székelyföldön hatványozottan így van, és ez különleges kapcsolat alkotók és a mű között, amit jó megtapasztalni! Az István, a király valamennyi karakterét ismerjük napjainkban is, számomra tehát érdekes boncolgatni a gátlástalan opportunizmus motivációit, ami az általam vállalt karakter, Solt legfőbb jellemzője.”