STÁB 2024. május 24.
Rétyi Zsombor

Rétyi Zsombor

Szerep: Laborc

Rétyi Zsombor – énekes, táncoskomikus, a Kolozsvári Magyar Opera tagja

 

Már tíz éve a Kolozsvári Magyar Opera munkatársa. Repertoárjában számos opera, operett, kortárs és musical műfajokban való részvétel is szerepel, köztük: Imám (Ali baba és/vagy negyven rabló); Mefilio (Búbocska); Max és Pikkolo szerepek (Cirkuszhercegnő); Bóni gróf (Csárdáskirálynő); René (Bál a Savoyban); Miska (Mágnás Miska); Delil (Giovanna D’arco); Don Curzio (La nozze de Figaro); Pontio Pilato (Das Liebesverbot), és még temérdek előadás. Az operában való tevékenységén kívül több operett- és musical gála fellépőjeként is hallgatta a közönség Kolozsváron és Erdély-szerte.

A zeneirodalom létező összes táncoskomikus szerepéért rajong. A jövőben kipróbálná magát Raulkenként Az operaház fantomja musicalben, de lenne Marius is A nyomorultakban, valamint Mercutio a Rómeó és Júliában.

Tehetségét bizonyítandó 2019-ben a Komáromban megrendezett XI. Nemzetközi Lehár Ferenc operett énekverseny szubrett-buffó (táncoskomikus) páros kategóriájának első helyezettje volt.

Zsombor így vélekedik a rockoperáról:

„Az István, a király rockopera egy olyan öröksége már magyarságunknak, amelyet ha bárhol bármilyen formában hall és lát az ember lelkében megerősödik a hovatartozás tudata. Olyan tömegeket mozgató erővel bír ez a darab témájának, érzésvilágának, töltetének és zenéjének köszönhetően, amellyel csak kevés zenés produkció bír. Úgy hiszem, bármely magyar ajkú embernek, amikor ezt a művet hallgatja, látja bárhol ezen a világon eszébe jut, hogy milyen érzés magyarnak lenni, forró vérrel küzdeni, hinni, szeretni, cselekedni és előre tekinteni a jövőbe.”