STÁB 2024. május 22.
Szabó Enikő

Szabó Enikő

Szerep: Sarolt

Szabó Enikő – színész, a Csíki Játékszín tagja

 

21 éve van a színészi pályán. Diplomáját a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Szentgyörgyi István tagozatán szerezte 2000-ben. Tanulmányai befejezése után a Csíki Játékszínhez szerződött. Az eltelt években láthattuk a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színpadán is 2000 és 2004 között.

Fontosabb szerepei: KURÁZSI (Bertholt Brecht: Kurázsi mama), LADY MILFORD (Schiller: Ármány és szerelem), CAPULETNÉ (Shakespeare: Rómeó és Júlia, DONNA MATILDE (Luigi Pirandello: IV. Henrik), JUCIKA ASSZONY (Egressy Zoltán: Portugál), SARLOTTA IVANOVNA (A. P. Csehov: Cseresznyéskert), GURMIZSZKAJA (A. N. Osztrovszkij: Erdő), MOSTOHAANYA, NARRÁTOR (M. Mc Donagh: A párnaember), JANG ASSZONY (Bertold Brecht: Jóembert keresünk). Filmes szereplései: Ibrinkó, Dolina (Az érsek látogatása), Varga Katalin, S.O.V.M.

Kíváncsi természetének, valamint szakmája iránt érzett szenvedélyes szeretetének köszönhetően számos elismerésben részesült: 2009-ben Hunyadi László-díjat kapott, de pályája során Nívódíjjal (2015), A Magyar Művészetekért Ex Libris-díjjal (2019), Legjobb színésznő közönségdíjjal (2017-2018), és Poór Lili-díjjal (2019) is értékelték alakításait.

Enikő ezen gondolatokat fogalmazta meg a rockoperáról:

“Számomra a darab monumentalitása akkor ivódott a sejtjeimbe, amikor 2003-ban esténként feljártunk az István, a király főpróbáira Csíksomlyóra. A mű nagyszerűsége már a próbákon megérintett, amely egy szakrális erővel bíró előadásba csúcsosodott. Ez egy meghatározó élmény volt sokunk számára. Másképp jöttünk le a hegyről, mint ahogyan felmentünk.”