STÁB 2024. július 25.
Szép Gyula Bálint

Szép Gyula Bálint

Szerep: Regös

Szép Gyula Bálint – a Kolozsvári Magyar Opera hegedűművésze; a Tokos zenekar egyik alapító tagja

 

Zenész családba született, így a pályaválasztás is könnyebbnek tűnt számára, mint kortársainak. Hegedűszakon kezdte el az elemit a Kolozsvári Zenelíceumban, különböző gyerekszerepeket vállalt a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásain.

Tanév közben a klasszikus zene, nyáron a népzene, néptánc elsajátításán fáradozott, mindeközben állandó rajongója lett a rockzenének.

A Kolozsvári Zeneakadémia hallgatójaként a komolyzenei pálya mellett egy másik vágány is feltűnt életében: a népzenei pálya. Ebben nagy szerepet játszott a „konzis” (zenekonzervatórium) társaival létrehozott Tokos zenekar, ami a Kolozsvári Magyar Opera zenekarában elfoglalt hangszeres funkció mellett meghatározta az elmúlt tíz évét.

Bálint gondolatai a rockoperáról:

„Könnyűzenei ízlésem megformálásában nagy szerepet játszott édesapám és a hatalmas bakelitlemez gyűjteménye, aminek köszönhetően az István, a királyt is hallgathattam. Ez a darab jelentős számomra összetettsége révén is. Ha megkérdezik, <<Óh mondd, te kit választanál?” a klasszikus vagy a népzenét? – azt mondom: amíg mindkettőt megfelelő szinten tudom végezni, mindhármat választhatom! Ne felejtsük el a rockot sem!”