STÁB 2024. május 22.
Tókos Csongor-Attila

Tókos Csongor-Attila

Szerep: Regös

Tókos Csongor-Attila – a Tokos zenekar prímása és alapító tagja; a Kallós Zoltán Népzene Iskola hegedűtanára

 

A Plugor Sándor Művészeti Líceum után a Gheorghe Dima Zeneakadémia hegedűszakán tanult tovább. Kisiskolás és líceumi évei alatt számos klasszikus és népzenei fesztiválon vett részt, mint az Égtájak Fesztivál, Vendégségben Budapesten (2003, 2005-2007, 2010), Călimănești-i Prímások és Népi Zenekarok Versenye (2007) – az utóbbiról első díjazottként tért haza. A líceumi évei záróakkordjaként részt vett a Pro Archi ifjúsági zenekarok nemzetközi versenyén Nyíregyházán, ahol az iskolai zenekar első díjban részesült.

A Kolozsvári Magyar Operával közreműködőként volt jelent a Csárdáskirálynő c. operettben és az Attila c. operában. Tíz évvel ezelőtt alapította meg a Tokos Zenekart. Számos hazai és külföldi fesztiválon megfordult: Muskjala Classical Music Festival, Double Rise Fesztivál, Tusványos, Fishing on Orfű, Szent György Napok, Kolozsvári Magyar Napok, Budapesti Népzene és Néptánctalálkozó, Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozó. Külhoni fontosabb turnéi: chicagói Gulyásfesztivál, ausztrál nagyturné a Gyöngyösbokréta 30. éves születésnapja alkalmából, Ifjúsági Világzenei Fesztivál (Makaó).

Láthattuk a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőben is 2014-ben (zenekarok kategória, I. díj) és 2018-ban A döntők döntőjében (zenekarok kategória, II. díj).

Csongor gondolata a rockoperáról:

„Az István, a király rockopera már gyerekkoromban bevésődött a tudatomba, hiszen sokat hallgattuk, megtanultuk és énekeltük. A mű pályafutásom újabb állomását képezi, mert első alkalommal veszek részt zeneszként egy rockoperában.  Véleményem szerint, az István, a király szövege, dallama és hangszerelése tökéletes egységet alkot, és ezáltal válik rendkívül hatásossá az emberi lélekre. Azt gondolom, hogy örökérvényű értéket képvisel a magyarság számára. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehetek.”