STÁB 2024. május 22.
Váta Lóránd

Váta Lóránd

Szerep: Laborc

Váta Lóránd – színész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja

 

Iskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön végezte, majd a Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetem, Színművészet szakán tanult, a budapesti International Dance and Mouvement Centerben (IDMC) táncot tanult, 1995-től a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, majd 2009-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja.

Fontosabb szerepei: KROGSTAD (Henrik Ibsen: Nóra), HENRY (“HARRY”) JAMES (Susan Sontag: Alice az ágyban), COVIELLE, CLÉONTE INASA (Molière: Úrhatnám polgár), STROOM, A CIVILIZÁTOR (Madách Imre: A civilizátor), SAMU, AKI BOLOND (Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak), PUZIRJOV APA (Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij: Ivanovék karácsonya), SKŘIVÁNEK ÚR, FŐPINCÉR / GESTAPO (Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam), A HALÁL CEREMÓNIAMESTERE (Johannes von Tepl: A földműves és a halál).

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának szaklektora és osztályvezető tanára, beszéd, színészmesterség, sztepptánc, színpadi mozgás és koreográfia tantárgyakat oktat.

2009-ben megkapta a Jászai Mari-díjat.

Lóránd a rockoperáról:

 „Végigkísérte az életemet. Velem egyidős, mondhatni testvérek vagyunk. Kölyökkoromban rongyosra hallgattuk a kölcsönkért bakelitet. Az István-t énekeltük szünetben, otthon, bibliakörön és mindenfelé, ahol kamaszokként összejöttünk és vágyakoztunk valami újra és érdekesre. Szóval semmi extra. Hozzám nőtt.”