Zárul a KultúrPark

30 szeptember 2020, szerda - 19:30
- 1 óra -
'56-os emlékpark

Szeptember végén becsukja kapuit a KultúrPark, az események sorát méltóképpen zárja egy nemrégiben elkészült dokumentumfilm bemutatója.

A három hónapos rendezvénysorozat 21 filmvetítéssel, 11 koncerttel és 2 néptáncelőadással örvendeztette meg a kultúrára vágyó közönséget. Az események zöme teltházas volt, hála a színvonalas produkcióknak, a kellemes, családias helyszínnek, a kedvező időjárásnak és a wunderBar frissítőinek. Az ‘56-os emlékpark kitűnő helyszínként szolgált a „vendégelőadások” számára is, az érdeklődők itt tekinthették meg a Cimborák Bábszínház, a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureșanu Színház, valamint a Háromszék Táncegyüttes előadásait is.

A KultúrParkban zajló utolsó eseményen Tőkés Csaba Zsolt és Vörös T. Balázs HÁRMASFONAT – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 30-án, 19:30-tól kezdődően.

A film Tőkés Csaba Zsolt és Dezső Tibor Attila Életünk a tánc, avagy családi ki mit tud című előadása nyomán jött létre. Ahogyan az előadásban is, úgy a filmben is a következő három család tagjai vesznek részt: Dezső Tibor Attila református lelkész és családja, Mocsel Antal „Rémusz” örkői hagyományőrző és családja, valamint Tőkés Csaba Zsolt néptáncoktató és családja.

„Kultúránk, identitásunk fontos részét képezik a néphagyományaink, a néptáncunk, népzenénk és népviseletünk. Ezen értékek fennmaradásának legerősebb megőrzője, fenntartója és továbbörökítője a család. A család az emberi társadalom legkisebb sejtje. Fontos feladata a gyermek lelki egyensúlyának megteremtése és megtartása. A gyermek már magzat korában elkezdi tanulni ősei hagyatékát, születését követően pedig elsősorban szüleitől, nagyszüleitől tanul értékrendet, magaviseletet. Ahhoz, hogy egy gyermek egészségesen nőjjön fel, szükség van arra is, hogy megismerje saját zenei- és táncanyanyelvét. A zene és a tánc életének szerves részévé kell váljon, hogy olyan természetesen használhassa, mint a beszédet. Meg kell éreznie, hogy mindez nem csak színpadra való, hanem a hétköznapok és ünnepek velejárója is” – fogalmazott Tőkés Csaba Zsolt. Ezt az értékrendet, gondolatiságot mutatja be a három családdal készített interjúk és a mindennapokból kiragadott életképek sora, egy dokumentumfilm formájában összefonódva.

A három család teljesen különféle életutat járt be, másképp élik mindennapjaikat, ám valami mégis összeköti őket: a népzene és a néptánc. A film az ő életükön, mindennapjaikon, családi kapcsolataikon keresztül világít rá a népi értékek fontosságára.

A filmbemutatóra az ülőhelyek száma korlátozott, 200 darab hely lesz elérhető, a helyfoglalás pedig az érkezés sorrendjében történik. Kapunyitásra egy órával a vetítés előtt kerül sor. Az esemény ingyenes, a szervezők és a dokumentumfilm alkotói mindenkit szeretettel várnak.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.