ISTVÁN, A KIRÁLY – SZÉKELYFÖLDI NAGYPRODUKCIÓ – LEZAJLOTT A SZEREPLŐVÁLOGATÁS

Két körben tartottak szereplőválogatást az első székelyföldi István, a király nagyprodukcióra. A két fordulóban összesen 120 jelentkező volt – köztük ismert könnyűzenei- és rockénekesek, valamint színészek –, közülük kerültek ki azon személyek, akik a fő- és mellékszerepekben mutathatják meg magukat a nyárra tervezett bemutatón.

Már készülőben van Erdély legnagyobb és legegyedibb élőzenés produkciója, az István, a király székelyföldi kiadása. A nívós darabra tavaly októberben és novemberben tartottak online szereplőválogatást, amelyből három-három személy került ki a szerepekre. A kiválasztottak jelenleg egy felkészítő folyamaton vesznek részt, amelyen mozgás- és énektechnikát tanulnak, valamint ismerkednek a  karakterekkel, azok megformálására koncentrálnak. Az előzetes próbafolyamat után dől el, hogy a három személyből ki az a kettő, aki bekerül a végső szereposztásba. A produkciót tehát dupla szereposztással mutatják majd be, az első napon az első szereposztást, a második napon a második szereposztást láthatja a közönség. A zenei alapot játszó rockzenekar hónapok óta kitartóan próbál, tagjai: Pál Zakariás zongora, orgona; Sztakics István Attila szintetizátorok; Makkai Kálmán szólógitár; Lőrincz Imre ritmusgitár; Szabó Szabolcs ritmusgitár; Kerezsi Csongor basszusgitár; Pál Gábor dobok.

A szereplőválogatáson nyolc zsűritag, különböző művészi területekről érkező szakmabeli döntött a kiválasztandó személyekről. Ők egyben a székelyföldi produkció alkotói is; ők azok, akik legtöbb szerepet vállalnak a színpadra állításban.

A zsűri bemutatása

Orza Călin, a produkció rendező-koreográfusa

Hivatásos táncos, tánckarvezető, néptáncoktató, koreográfus, rendező. Több erdélyi néptáncegyüttes koreográfusa és/vagy művészeti vezetője (Udvarhely Táncműhely, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, budapesti Honvéd Táncszínház, Háromszék Állami Népi Együttes), és dolgozott együtt Román Sándorral és az ExperiDance együttessel, a Duna Művészegyüttessel, a Magyar Állami Népi Együttessel, valamint valamennyi erdélyi színházzal. Felsorolni is nehéz, hány erdélyi és határon túli produkció rendező-koreográfusa volt. A Fölszállott a páva TV-vetélkedő 2012-es, 2014-es és 2018-as kiadásának táncegyütteseket és táncos szólistákat felkészítő mestere (pl. Győri Rába Együttes, a nyárádszeredai közönségdíjas Bekecs Táncegyüttes, Melles Endre és Majer Tamás szólisták stb.). 2012-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. A 2003-as, csíksomlyói István, a király rendezőasszisztense és a koreográfus asszisztense.

Dancs Árpád Zsolt, a produkció producere

A Dancs Market Records lemezkiadó kereskedelmi igazgatója, számos erdélyi énekes és együttes menedzsere volt, emellett magyarországi és külföldi neves zenekarok erdélyi koncertszervezője és turnémenedzsere. A tömegrendezvények gyakorlott társszervezője, hozzá kapcsolható a Szent György Napok, az Őszi Sokadalom, a Székely Vágta, a Brassói Magyar Napok, a Csíkszeredai-, a Szatmárnémeti-, a Borszéki- és a Marosvásárhelyi Városnapok, a Hunyad Megyei Magyar Napok, valamint a Marosszéki Lófuttatás szervezése. Producerként dolgozott a Csillagösvény Népe produkcióban, és erdélyi producerként ő hozta el Sepsiszentgyörgyre a Mancs Őrjárat gyerekmusicalt.

Zakariás Zalán, a produkció művészeti tanácsadója

Színházrendező. Színházi tanulmányait a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán szerezte. Számos társulattal dolgozott együtt, román és magyar anyanyelvű közösségek társulataival egyaránt. 2009 és 2017 között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti vezetője volt, majd a 2016/2017-es és a 2018/2019-es évadban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti igazgatójaként folytatta tevékenységét. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház főrendezőjeként dolgozik. Színházi tevékenységei mellett 8. éve a Székely Vágta szabadtéri lovasrendezvény főkoordinátora, emellett a tavaly útjára indított Fapados KultúrCafét menedzseli.

Szilágyi Zsolt Herbert, a produkció ötletgazdája, zenei vezetője, énekkorrepetítora

A sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola könnyűzene, ének és zongora szakos tanára, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum korrepetítora. A sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus karnagya, valamint a Session Jazz Band zongoristája. Az Erdély Hangja és az Isztambuli Nemzetközi Kórusverseny zsűritagja volt. Acapella és nagyszabású vokál-szimfonikus koncertek szervezője.

Cserkész Emese, a produkció énekkorrepetítora

Zenei tanulmányait Marosvásárhelyen, Brassóban és Kolozsváron végezte, 2003-tól a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára. 2003-tól a jazz és gospelt játszó Snaps Vocal-Band vokalistája és annak megalapítója, amellyel számos hazai és külföldi fesztiválon vett részt, neves énekesekkel és zenészekkel. Hangszeresként, szervezőként és olykor karmesterként is részt vállal a 2010-ben általa létrehozott  Sepsi Kamarazenekarban. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által működtetett, több műfajt is felölelő Voces Női Kar alapítója és művészeti vezetője 2014-től. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban számos  előadásban korrepetítorként, előadóként vagy  zenei munkatársként  működött közre.

Bordás Attila, a produkció koreográfusa, tánckorrepetítora

Rendező, koreográfus, előadóművész, oktató. A CAMP – Contemporary Artistic Movement Platform létrehozója és művészeti vezetője. Szabadúszóként különböző állami és független színházakkal kollaborál.  Koreografált már musicalt, operát, lovasszínházat, szabadtéri előadást, flashmobot és fotó-tánc projektet is. A legtöbb romániai színházban megfordult már mint munkatárs, emellett – különböző kulturális projektek kapcsán – volt szerencséje művészként megmutatkozni Magyarországon, Görögországban, Ausztriában, Bulgáriában, Szerbiában, Koszovóban, Boszniában és Csehországban. A 2015-ös, királydombi István, a király előadás koreográfusa és szólótáncosa.

Tőkés Csaba Zsolt, a produkció koreográfusa, tánckorrepetítora

Táncos, néptáncoktató, koreográfus, a Háromszék Táncegyüttes volt tánckarvezetője, szólótáncosa. A Kincskeresők Néptáncegyüttes alapítója és művészeti vezetője, valamint a Székely Mikó Kollégium Néptáncegyüttesének a művészeti vezetője. A IX. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján 2013-ban a Magyar Táncművészek Szövetsége a „Legjobb férfitáncos” különdíjjal jutalmazta. A csíksomlyói István, a király produkcióban néptáncosként vett részt.

Pál Zakariás, a produkció rockzenekarának vezetője

Zenész, több erdélyi zenekar alapítója és tagja. A 90-es évek elejétől aktív résztvevője a hazai zenei életnek. Pályája kezdetén a vendéglátó- és szórakoztatóiparban dolgozott, majd különböző zenekarok tagjaként ért el sikereket. Több sikeres hazai produkciónak volt a megálmodója, a nevéhez fűződik a ProgOrgan, a Jazzkaláka és a Szentgyörgy Pink Floyd Tribute Band is. Mindezek mellett a mai napig aktívan működő Back In Time zenekar frontembere, mellyel rendszeresen járják az országot.

A előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. engedélyével jön létre. Az előadás szervezője: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.