István, a király Székelyföldi Nagyprodukció – Bemutatkozott az alkotócsapat és a szereplőgárda

Teljes gőzerővel folytatódik az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció próbafolyamata: az egyéni próbákat csoportos felkészülés váltotta, és a háromnapos összerázó műhelymunkát követően zártkörű sajtótájékoztatón mutatkozott be a csapat. A szereplők mellett bemutatkozott a produkció rockzenekara és alkotóstábja is, valamint bejelentették: az előadás premierjét augusztus 20-án, a Sepsi Arénában tartják.

A jelenlévőket Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte: „Történelmi pillanat, amikor bejelenthetjük azt, hogy Erdélyben, Székelyföldön színpadra visszük az István, a király rockoperát helyi, erdélyi szereplőkkel. Számomra egyértelmű volt az, hogy ha egyszer lesz Erdélyben István, a király, akkor Szentgyörgyhöz köze lesz. Így, boldog vagyok, hogy megélhetem ezt a pillanatot. Elég fiatal voltam, amikor Csíksomlyón megnézhettem, de úgy gondolom, ez a rockopera 100 év múlva is itt, a Kárpát-medencében üzenettel tud bírni. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon miért is volt az – legalábbis a mi időnkben –, hogy Erdélyben mindenki Koppány akart lenni, Magyarországon pedig majdnem mindenki István. Nem tudom, hogy a mai fiatalok hogy vannak ezzel, de majd kiderítjük” – mondta az elöljáró. Ezután bejelentette, hogy az előadás bemutatója augusztus 20-án lesz, ezen kívül pedig még három alkalommal játsszák a darabot a Sepsi Arénában.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke partnerségről biztosította a stábot, és kiemelte: „Korszakalkotó lépés, amit kitaláltak a kezdeményezők, ezt mi, megyei önkormányzatként szerény eszközeinkkel támogatni fogjuk – a kitűnő táncoslábú lányoktól kezdve, a keménykezű legényekig. 1983-ban sokan hallottuk, hogy »valakinek holnap le kell győzni a sötétséget, valakinek át kell írni a régi meséket«, de akkor nem gondoltuk, hogy idén fog ez megtörténni. Biztos vagyok benne, hogy augusztus 20-a méltó ünnepére az István, a király beérik.”

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere személyes tapasztalatait is beleszőtte mondandójába: „Szerintem kortól függetlenül mindannyian vágytunk arra, hogy valamilyen formában ennek a produkciónak részesei lehessünk. Néptáncosként szerepeltem ilyen nagy produkcióban, de egyik sem volt az István, a királyhoz fogható. Azt gondolom, hogy Erdélynek, Székelyföldnek, Sepsiszentgyörgynek rengeteg kreatív fiatalja van, és ez a kreativitás itt, nálunk tudott most testet ölteni, hangokban kifejeződni. Ez számunkra külön büszkeség. Szeretnék kicsit az alkotó és a támogató szemével is látni, szájával is szólni, mivel én egyrészt alkotó ember vagyok, másrészt támogató ebben a történetben. Úgy gondolom, mindenkiben megvan a képesség, a tehetség és az akarat, ami ennek a produkciónak a sikeréhez szükséges” – zárta a gondolatait.

Dancs Árpád Zsolt producerként szólalt fel, majd bemutatta az alkotóstábot: Szilágyi Zsolt Herbert, ötletgazda, zenei vezető, énekkorrepetítor; Zakariás Zalán művészeti tanácsadó; Cserkész Emese énekkorrepetítor; Tőkés Csaba Zsolt és Bordás Attila koreográfus és tánckorrepetítor; Kolumbán Zenge, gyártásvezető; Damian Diana, a Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatója; valamint Orza Călin, rendező-koreográfus. A technikai részt az Alfa Sound Fábián Levente vezetésével végzi. A producer továbbá hozzátette: „Szilágyi Zsolt Herbert ötletének születésétől kezdve zajlik a háttérmunka: a csapat összeállítása, a legjobb helyi szakemberek beszervezése, a szereplők kiválogatása, a zenekari felkészülés, valamint a próbafolyamatok és a technikai egyeztetések. A stábunk nagy, a későbbiekben pedig csatlakozik hozzánk még egy 150 tagú kórus, a 60 tagú táncegyüttes, valamint statiszták és közreműködők. Az augusztusi négy előadáson a rockzenekar élőben zenél, ők már egy éve próbálnak. Fontos megemlíteni, hogy rajtuk kívül lesz még egy 35 tagú szimfonikus zenekar is” – emelte ki Dancs. A produkció komolyságát az is alátámasztja, hogy a jogtulajdonosok és az eredeti szerzők is támogatásukról biztosították a stábot, mondta Dancs, majd bejátszodták Bródy János és Szörényi Levente videóüzenetét.

A producer után az előadás rendező-koreográfusa, Orza Călin osztotta meg gondolatait, aki szintén személyes szálra fűzte fel azokat: „Tinédzserként az összes lemezünket odaadtuk volna egy István, a király lemezért. Később, mikor már karcos lett, lejátszásra alkalmatlan, a borítót néztük. Innen nagy lépés volt, amikor 2003-ban ott találtam magam Csíksomlyón: ott nem csak a hegyoldal lett tele, hanem a szívünk, a lelkünk is. Aztán jött a telefon Szilágyi Zsolt Herberttől, hogy nekünk, itt, székelyföldi produkcióként kell ezt megcsinálni. Csak annyit mondtam neki: te őrült vagy! Aztán, eltöltöttünk itt, együtt három olyan napot, amelyek feljogosítanak engem arra, hogy reménységgel mondjam ki, hogy ez az előadás augusztus 20-án egy nagyszerű ünnepben fog csúcsosodni” – emelte ki a rendező.

Werner Gábor, mint a produkció karmestere, arról biztosított: a rockzenekarban mindenki kiváló képességű muzsikus, mind hangszeres játékban, mind lelkesedésben, akik igazi csapatként dolgoznak együtt, ezért teljes nyugalommal vág neki a feladatnak. „Azt kívánom, hogy a szimfonikus zenekarral kiegészülve, erős lelki töltettel álljanak majd színpadra augusztus 20-án. A szimfonikus muzsikusokkal 15-20 éve dolgozom együtt, ők szintén szakmájuk kiválói. Bízom benne, hogy ha ők is megkapják ezt a spirituszt, amit a rockbanda nyújtani tud, akkor ez a közösség teljesen összekovácsolódik a bemutatóra.”

A zenei alapot játszó rockzenekar egy éve kitartóan próbál, tagjai: Pál Zakariás zongora, orgona; Sztakics István Attila szintetizátorok; Makkai Kálmán szólógitár; Lőrincz Imre ritmusgitár; Szabó Szabolcs ritmusgitár; Kerezsi Csongor basszusgitár; Pál Gábor dobok.

Az előadást dupla, illetve tripla szereposztással játsszák majd, így biztosítva az előadás színvonalát.  A sajtóbemutatón a teljes szereplőgárdát ugyan még nem, de a főbb szerepekben játszó színészeket bemutatták: István szerepében Farkas Lóránd, Koppány szerepében Baricz Gergő és Dombi Sándor, Réka szerepében Zöldi Lara, Laborc szerepében Váta Lóránd, Sarolt szerepében Zsigmond Éva Beáta, Torda szerepében Szabó Előd, Szabó Hunor és Mihály Ernő, a főurak szerepében Oláh Badi Alpár, Lőfi Gellért és Kozma Attila mutatkozott be. A szereplők teljes listáját hamarosan ismertetik.

 

A előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. engedélyével jön létre. Az előadás szervezője: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.