Kiss Jenő kapta Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának Pro Urbe-díját

Idén második éve, hogy nem a Szent György Napok keretében adták át a Pro Urbe-díjat, mivel a járvány miatt az idei városnapok is elmaradtak. A Pro Urbe díjátadóra a Szent György napi áldás keretében került sor április 24-én, szombaton a Krisztus Király római katolikus templomban.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala 1997-ben létesítette a Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták. Idén ezt Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója érdemelte ki.

Kiss Jenő az 1960-as évek közepétől tanárként jegyezte el magát a könyvekkel, majd ez kapcsolat a 35 évnyi könyvtárigazgatói munkájában teljesedett ki. Kiss Jenő munkájának központi eleme az erdélyi magyar könyvtárhálózat fejlesztése, a magyar-magyar szakmai kapcsolattartás, könyvadományok közvetítése, átfogó könyvtártámogató programok megvalósítása.

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár elnevezése Kiss Jenő javaslatára született, de neki köszönheti a számos, könyvek világához kapcsolódó programot, mint például a Benedek Elek-kiállítást is, vagy az Erdély-szinten egyik legnagyobb ex libris-gyűjteményt.

2001-ben Kiss Jenő Szinnyei József-díjban, rangos magyar állami kitüntetésben részesült, 2005-ben pedig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Monoki István-díját érdemelte ki.

A díjat Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterekkel közösen adta át, a laudációt pedig Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenlegi igazgatója mondta. Az esemény színvonalát Szőcs Botond zongorista és meghívottainak előadása emelte, az egybegyűlteket Ft. Dávid György áldotta meg.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.