A Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös hangversenye

07 május 2021, péntek - 19:00
- 2 óra -
Tamási Áron Színház

A 2020/2021-es Hangversenyévad következő előadására május 7-én, 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ezúttal a Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös műsora örvendezteti meg a közönséget.

 

A hangversenyt a Reménység Gyermekzenekar indítja  Antonio Vivaldi Concerto in Sol maggiore és Franz Schubert Tánc című műveivel. A Plugor Sándor Művészeti Líceum V-VIII. osztályos tanulóiból álló zenekart Sebestyén Lajos tanár úr alapította. Feladatai közé tartozik a gyerekekkel megszerettetni a közös muzsikálás örömét és előkészíteni a líceumi zenekari foglalkozások alapjait. A zenekar jelenlegi karmestere Lőfi Gellért.

A műsort a Szerenád kamarazenekar folytatja, Joseph Haydn Trumpet Concerto  I. tételét, Pablo de Sarasate Zigeunerweisen (Cigánytánc) című művét és Joseph Haydn C-dúr Csellókoncert I. tételét adja elő. A zenekar szólistái Vajda Gergő IX. osztályos tanuló (trombita), Furus Ábel X. osztályos tanuló (hegedű) és  Ferencz Tihamér XII. osztályos tanuló (cselló). A zenekart Lőfi Gellért vezényli.

A Szerenád kamarazenekar több évtizedes múlttal rendelkezik, Háromszék egyetlen szimfonikus diákzenekara. Számos versenyen és fesztiválon vívta ki az elismerést. 2011-ben a Nyíregyházi Nemzetközi Gyermekzenekarok Fesztiválján első helyezetet ért el. A zenekar karmestere Lőfi Gellért, de számos alkalommal dolgoztak együtt a brassói Fekete templom orgonista karmesterével, dr. Stefan Schlandt-tal. Műsoron a barokk muzsikától a kortárs zeneirodalomig minden megtalálható.

Következőként Campanella gyerekkórus adja elő Bob Chilcott A Little Jazz Mass című művéből a Kyrie, Sanctus és Agnus Dei című darabokat. Zongorán közreműködik Opra Balázs József. A kórust Lőfi Gellért vezényli.

Jelenlegi felállásban tíz éve működik a Campanella gyerekkórus, több nemzetközi elismerést is begyűjtött az utóbbi években. 2013-ban és 2017-ben a komlói Kodály Zoltán Nemzetközi Gyerekkórus Fesztiválon a kortárs magyar művek legjobb előadásáért díjazták és elnyerték a közönségdíjat is. 2016-ban I. helyezést, 2018-ban II. helyezést ért el az Országos Kórus Olimpiászon. Az erdélyi zeneiskolák magyar kórusai közül egyedüliként vesz rész a nemzetközi hírű Madrigal kórus tehetséggondozó programjában, közös fellépésüket az elmúlt években többször láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség. Az V-X. osztályos tanulókból álló, közel negyven tagú gyermekkórus repertoárjában a klasszikus művektől a gospelen át a népdalfeldolgozásig, minden megtalálható.

Az Eufónia ifjúsági vegyeskar Martin Nystrom As the deer, Joseph Gentry Stephens Ubi Caritas, Giuseppe De Marzi Signore Delle Cime és Joseph Rheinberger The Way Is Long and Dreary műveit szólaltatja meg.

A vegyeskart IX-XII. osztályos zenész ifjoncok, énekesek és hangszeresek alkotják, nemcsak fesztiválokon, de nemzetközi versenyeken is elismert együttes. Repertoárjukban XV. századi kórusirodalomtól a XXI. századi remekművekig minden megtalálható, nemcsak acapella, hanem vokálszimfonikus műveket is előadnak. Az ötven tagú Eufónia karmestere a Márkos Albert-díjas Sipos Zoltán.

A hangversenyt a Plugor Sándor Művészeti Líceum Marziale Fúvószenekara zárja Steve Jablonsky Transformers, Jacob de Haan Free world Fantasy és Naohiro Iwai My way műveivel. A fúvószenekart Maksai József vezényli.

A zenekart Sebestyén Lajos tanár alapította, jelenlegi karmestere Maksai József trombita szakos tanár. A zenekar műsorán a klasszikus művektől az indulókon át, egészen a könnyűzenei és musical feldolgozásokig számos mű megtalálható.

A hangversenyre jegyeket is lehet vásárolni, a teljes árú jegy 30 lejbe, a kedvezményes pedig 15 lejbe kerül. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a Városi Jegyirodában.

A Városi Jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között tart nyitva (cím: Szabadság tér 1., Sepsiszentgyörgy, telefonszám: 0267-312104).

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.