Filmvetítések az 1956-os forradalom emlékére

A Művész Mozi és a Kónya Ádám Művelődési Ház egy filmvetítéssorozattal adózik az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt, és közös, aktív megemlékezésre bátorítja a közösséget.

A két kulturális intézmény célja, hogy az idei megemlékezés túlmutasson a megszokott, sablonos ünnepségek merev keretein, és személyesen szóljon a mai emberhez. A filmek nézői közelebb kerülhetnek a történelmi eseményhez, jobban megérthetik annak egyes aspektusait, és személyesebben átélhetik, magukévá tehetik a valamikori forradalmárok üzenetét.

A filmsorozat három tematikus filmet tartalmaz, melyeket az október 23-át megelőző napokban láthatnak az érdeklődők a moziban:

1956 – Emlékezzünk a hősökre – október 20. és 23., 17 óra
Magyar dokumentumfilm, 2006, 51 perc
A dokumentumfilm az október végi események krónikáját egykori résztvevők és diákok személyes naplói nyomán követi végig: azt, hogy a békés tüntetést az ávós sortüzek hogyan alakították fegyveres küzdelemmé, ahol a „pesti srácokkal” szemben a szovjet hadsereg tankjai álltak. A forradalom elbukott, s megkezdődött történelmünk egyik legsötétebb korszaka, melyben a vérbíróságok százával végezték ki a forradalmárokat.

A vizsga – október 21., 18 óra
Magyar történelmi film, thriller, 2011, 90 perc
1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát, melynek során lassan kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban.

Trezor – október 22., 18 óra
Magyar történelmi film, thriller, 2018, 75 perc
A film 1956. novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. A szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek ’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét.

A filmekre a belépés ingyenes, de a korlátozott helyek száma miatt ajánlott előzetesen helyet foglalni.
A jelenleg érvényben levő egészségügyi szabályozások szerint, a részvétel feltétele a zöld igazolvány felmutatása: érvényes oltási igazolás vagy kigyógyultságot igazoló okirat (az igazolt fertőzöttség utáni védettségi időszak 15-ik és 180-ik napja között). Emellett a filmvetítések teljes ideje alatt kötelező a maszkviselés és a távolságtartás.

Az esemény plakátja letölthető a felső jobb gombra kattintva.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.