Március 15. Sepsiszentgyörgyön: ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik meg a város

Sepsiszentgyörgy idén is ünnepi megemlékezéssel adózik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletének. A kétnapos programsorozat keretében lesz majd népzene és néptánc, ünnepi hangverseny, szónokverseny, Forradalmi Kisvonat és természetesen koszorúzások is.

 

Néptánccal fűszerezett Üsztürü koncert

A megemlékezés első momentumaként egy néptánccal fűszerezett koncertre kerül sor az Üsztürü Zenekar előadásában hétfőn, március 14-én, 19:00 órai kezdettel, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Az Üsztürü zenekar eredeti magyar népzenét játszik, amit a magyar cigány és paraszt zenészektől tanult számtalan gyűjtőútja alkalmával. Az együttest 1992-ben fiatal kolozsvári magyar egyetemisták alapították, azóta is a magyar népzene szeretete tartja össze őket. Muzsikájuk minden korosztály számára rendkívüli élményt nyújt. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna (ének) és Lisztes Jenő (cimbalom). Emellett a Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint Tőkés Edit és Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást.

 

Ünnepi hangverseny

Nem marad el a már hagyománnyá vált ünnepi hangverseny sem, melyre március 15-én, kedden 19:00 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekarok ünnepi témát megidéző repertoárjában szerepelnek többek között Erkel, Kacsóh, Bartók, Kodály és Puccini művei is.

 

„Légy a ma Petőfije!” – szónokverseny

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából „Légy a ma Petőfije!” jelszóval szónokversenyre hívjuk a 9-12. osztályos tanulókat. Jelentkezni a www.kultura.ro weboldalon található űrlapon  lehet március 7-ig. A szónoklatok előadására március 11-én, 17:00 órától kerül sor a Szimplában. Az első három helyezett könyvcsomagban és 1500, 1000, valamint 500 lejes jutalomban részesül. Az első helyezett, valamint a közönségdíjas szónok lehetőséget kap az ünnepi rendezvénysorozaton való fellépésre.

 

Forradalmi Kisvonat

Az idei év újdonságaként Forradalmi Kisvonat névvel tematikus járatot indítunk kicsik és nagyok számára egyaránt. Március 14-én és 15-én (hétfőn és kedden) 9:00, 11:00, 13:00 és 17:00 órától indul a körút, melynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra, Demeter Lajos nyugdíjas könyvtáros, helytörténet-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál zárul, az aradi vértanúk kopjafáinál. A délelőtti járatokra iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várjuk a következő telefonszámon: 0729-062-856. A különjárat a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Vadon Egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésében jött létre.

 

Az eddigi évekhez hasonlóan, nem maradnak el a már hagyományossá vált koszorúzások sem a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékműveknél, március 15-én, hétfőn 10:00-16:00 óra között. 

A helyek száma korlátozott az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően. A jegyek ára mindkét koncertre 30 (teljes ár) és 15 lej (kedvezményes jegy). Jegyek elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Városi Jegyiroda) kaphatóak, a Szabadság tér 1. szám alatt, hétfőtől szerdáig 8:00-16:00, csütörtökön 8:00-17:00, pénteken pedig 8:00-15:00 óra között, illetve az események előtt egy órával a helyszínen. A kisvonatra 3 és 5 lejes jegyeket lehet váltani a helyszínen.

 

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Partnerek: Vadon Egyesület, Bod Péter Megyei Könyvtár, Tamási Áron Színház, Székely Mikó Kollégium, Szimpla Sepsiszentgyörgy

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.