Hangverseny László Attila karnagy emlékére

A Cantus Firmus Vegyeskar valamint a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda közös hangverseny keretében emlékezik meg az öt éve elhunyt László Attila, Nagy István díjas karnagy és zenetanárról. A hangversenyre október 15-én, 17:00 órától a sepsiszentgyörgyi Belvárosi Református Templomban kerül sor.

A Cantus Firmus Vegyeskar 1980-ban alakult László Attila zenetanár vezetésével, 2014-től pedig Jakab Árpád karnagy foglalkoztatja az énekkart. Az évek során a kórus számos kitüntetést kapott.

A vegyeskar gyakran vesz részt a város kulturális eseményein, de sokszor fellépett már külföldön, többek között Magyarországon, Vajdaságban, Lengyelországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is. Szoros kapcsolatot ápolnak különböző testvérvárosok kórusaival. A szórványban élő magyarok előtti fellépéseivel az anyanyelv és identitás ápolására törekszik a kórus, ugyanakkor a múlt felidézését is fontosnak tartja. Repertoárjukat a nemzeti- és világi kórusirodalom régi és új kórusművei, valamint népdalfeldolgozások alkotják.

A Magyar Férfidalárda 1921-ben alakult. A kórus küldetése a nemzeti identitás, a nyelvi- és zenekultúra ápolása, valamint a közösségformálás. A kórus jelenleg 29 taggal működik, karmestere Jakab Árpád. A Férfidalárda része a „Száztagú Székely Férfikórus” összesített karnak, amely kapcsolatot tart a Péti Férfikarral és a Siófoki Dalkör Egylettel, és különböző szórványprogramokban is tevékenykedik.

Repertoárjukat vallásos, világi-klasszikus művek, bordalok, huszár-katonadalok, népdalfeldolgozások alkotják, amelyekben a férfikar sajátos hangzásvilága bontakozik ki. Igyekezetük ma is eredményesnek bizonyul, hiszen a Dalárda 2019-ben a Szovátán megrendezett tavaszi kórusfesztiválon arany fokozatot szerzett.

 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.