Indul a sepsiszentgyörgyi hangversenyévad

 A Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenei Műhelyének koncertjével veszi kezdetét a 2022-2023-as sepsiszentgyörgyi hangversenyévad. A világhírű szimfonikus zenekar hangversenyére október 30-án, este hét órától, a Tamási Áron Színház  nagytermében kerül sor.

A nagyérdemű közönség igazi szimfonikus kultúrcsemegére számíthat. Műsoron lesz Bartók Béla: 44 duó két hegedűre-válogatás, A. Dvorak: C-Dúr Terzetto Op. 74, Orbán György: Albumlapok Rasumoffsky grófnak –  Belépő, Vallomás, Őkisasszonysága, Scherzo, Utolsó elfelejtett keringő, Szemrehányás, Zingarese, F. Mendelssohn: é-moll vonósnégyes Op. 44 No. 2, G. Puccini: Krizantémok.

A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. 1983-as alapításától a lehető legigényesebb muzsikálást és a közösség sokoldalú szolgálatát tűzte ki célul. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszínein: a New York-i Carnegie Hallban és Lincoln Centerben, a bécsi Musikvereinban, a londoni Royal Albert Hallban és Barbican Centre-ben is koncertezett már. Állandó vendége a Mostly Mozart Fesztiválnak, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválnak. Két alkalommal nyerte el a Gramophone-díjat. 2013-ban Mahler 1. szimfóniájának felvételéért Grammy-díjra jelölték, Mahler 5. szimfóniájának felvételéért 2014-ben megkapta a Diapason magazin rangos díját, a Diapason d’Ort, valamint az olasz ToblacherKomponierhäuschen-díjat. Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége 2016-ban a BFZ-nek ítélte oda a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést.

Az együttes innovatív koncertjei világszerte híresek. Az Autizmusbarát Kakaókoncertek, a Titokkoncertek, a zenei maratonok, a fiatal felnőtteket megcélzó Midnight Music, a Concertino sorozat, a hátrányos helyzetű gyerekeket integráló TérTáncKoncert, az ingyenes Közösségi Hét és a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál mind egyedülálló programok, amelyek a Budapesti Fesztiválzenekar nevéhez fűződnek. A zenekar muzsikusai színvonalas kamarazene sorozatoknak is a részesei, mint például a BFZ Vasárnapi kamarazene vagy a BFZ Fővárosi kamarazene sorozatok.

A Budapesti Fesztiválzenekar operaprodukcióit Fischer Iván vezényli és rendezi. Ezeket az előadásokat meghívták már a Mostly Mozart Fesztiválra, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra és az Abu-Dhabi Fesztiválra is.

A hangversenyen közreműködnek: Gál-Tamási Mária (hegedű), Gál-Tamási Anna  (hegedű), Polónyi István (brácsa), Liptai Gabriella (cselló).

A hangversenyre teljes árú jegyeket 30 lejért, illetve kedvezményesen 15 lejért lehet vásárolni a Városi Kulturális Szervezőirodában.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.