Kincskeresők Edzőtábor

A Kincskeresők Néptáncegyüttes tevékenysége 2014-től színesíti a Művelődési Ház programjait. Az együttes alapítói és jelenlegi vezetői Tőkés Edit és Tőkés Csaba Zsolt. Célja, hogy a népi örökségünk elsajátításán keresztül közösségformáló szerepet töltsön be. Ehhez a közösséghez négy korosztályban (Apró Kincsek, Kincsek, Nagy-Kincsek és Kincskeresők) közel 150 gyermek és ifjú tartozik. Az együttes Bartók szellemiségét követve sajátítja el a népzenét, a néptánc és a népi játékokat, miszerint a magunk népzenéjét és néptáncát akkor ismerhetjük meg igazán, ha a szomszédos népekét is ismerjük. A Kincskeresők számos fesztiválon és rendezvényen lépett fel az ország határain belül és kívül egyaránt. Emellett a Romániai Magyar Néptánc Egyesület által szervezett Néptáncantológián való többszörös eredményes részvételével is büszkélkedhet az együttes.

Ahhoz, hogy az együttes tevékenysége sikeres lehessen, a legfontosabb alkotóelemek a tagok, ha a tagok örömmel járnak az együttes próbáira, előadásaira, jó kedvvel végzik a tevékenységüket, egészségesen, mint testben, mint lélekben, szerető közegben vesznek részt, akkor az együttes is jól, eredményesen tud működni. Ahhoz, hogy az együttes tagjait fejleszteni, oktatni és edzeni tudjuk, fontosnak tartjuk az edzőtáborok szervezését minden évben. Ezek a táborok egy nemmindennapi közeget biztosítanak arra, hogy a népzenét, néptáncot, népi kultúrát más formában is megmutathassuk a diákjainknak.

A közösségépítés szempontjából és a csapatszellem fejlesztése szempontjából is nagyon fontos, hogy az együttesünk tagjai különleges helyzetekben, nem megszokott közegben is találkozzanak, együtt legyenek, közösen élményeket, tapasztalatokat szerezzenek. Az állandó táncpróbák, a hétköznapi felkészülés és oktatás mellett az edzőtáborok azok a periódusok, amikor úgy tudjuk fejleszteni közösségünket, hogy az még eredményesebb, izgalmasabb, kedveltebb legyen.

Az egyhetes táborunk során az együttesünk tagjainak alkalma nyílt, hogy különböző műhelymunkákon, népzenei foglakozásokon, táncoktatáson, népdaltanuláson vegyenek rész. Az oktatás különböző csoportokban zajlott, külön fiúknak és külön lányoknak, illetve párban is voltak táncpróbák. A lányokat Tőkés Edit oktatta, a fiúkat Tőkés Csaba Zsolt és Fülöp Csaba tanította, a népdaloktatáson egyeránt mindenki résztvett Erőss Réka vezetésével. A műhelymunkák és a táncpróbák mellett az együttes tagjai elméleti oktatásban is részesültek, a tábor során meghívott előadók tartottak bemutatókat, beszélgetéseket, előadásokat a népi kultúráról, történelemről. Meghívott előadóink voltak Orza Calin, Fülöp Csaba, Vörös T. Balázs. Ezek mellett pedig filmvetítések és azokhoz kapcsolódó beszélgetések is zajlottak, megtekintettük Vörös T Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármas Fonat című dokumentum filmjét, valamint László Barna Isteni Kéz című filmjét is. A történelmi és kulturális oktatás mellett a csapatépítés is egy fontos szempont, a közösségformálás és a csapatszellem élénkítése érdekében különböző játékokat, vetélkedőket is szerveztünk, társasjátékokat, versenyeket és más közösségépítő tevékenységeket is beépítettünk a tábor programjába. Ezek a tevékenységek Kolumbán Zenge vezetésével és a Norgia SRL csapatának közreműködésével zajlottak. Az egyéni és csoportos vetélkedők során a legügyesebbeket díjakkal is jutalmaztuk a tábor zárónapján különböző kulturális eseményekre belépő jegyeket és a tábor népszerűsítésére szolgáló pólókat és egyéb perszonalizált ajándéktárgyakat vihettek haza a résztvevők. Mindezek mellet a hét minden napján táncházzal és tábortűzzel zártuk a tevékenységek sorát, itt egy szabadabb, kötetlenebb közegben is meg tudták mutatni a fiatalok, hogy mit is tanultak a műhelymunkák, táncpróbák során, természetesen élőzene kíséretében, amelyet Vincze Balázs és zenekara biztosított számunkra.

Az edzőtáboraink elsődleges célközönsége természetesen az együttesünk tagjai, azok a diákok, akik a Kincskeresők Néptáncegyütteshez tartoznak, négy korcsoport tagjai (Apró Kincsek, Kincsek, Nagy-Kincsek és Kincskeresők) közel 150 gyermek és ifjú. Az edzőtáborban körülbelül 80 fiatal vett részt, akik az együttesünk tagjai. Mellettük természetesen a két együttesvezető, két szervező, 2 önkéntes is jelen volt, akik a tevékenységeket koordinálták. Illetve ezek mellett két meghívott zenekar, összesen 9 népzenész, 4 táncoktató, egy énekoktató és 5 meghívott előadó is részt vett a táborban.

Ezúttal is szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy hozzájárultak a táboraink megszervezéséhez, nélkülk nem jött volna létre:

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Kovászna Megye Tanácsa

 

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.