Magyar Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kétnapos programsorozattal indul a 2023-as év kulturális rendezvényeinek kínálata Sepsiszentgyörgyön. A Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közös szervezésében létrejövő események sorát január 20-án a Magos Együttes népi zenekar koncertje nyitja meg a Tamási Áron Színház nagytermében, 19:00 órai kezdettel.

A Magos Együttes hagyományos népzenét játszó zenei formáció 2008. március végén alakult, jelenlegi felállásuk 2017. nyarán jött létre. Előadásukban elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamai csendülnek fel. Táncegyüttesek kísérete mellett rendszeresen koncerteznek és tartanak táncházakat Magyarországon és számos külföldi országban egyaránt. A jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor állandó zenészei évek óta. 2011-ben a FolkBEATS – autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató verseny győztesei lettek, ennek köszönhetően 2012-ben 5 hetes, 26 koncertes észak-amerikai turnén vettek részt. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató elődöntőseiként a közszolgálati televízió adásaiban is szerepeltek. A Hagyományok Háza által 2018-ban életre hívott új népi előadó-művészeti minősítőn bemutatott „Magosan…” című alkotásuk Nagy Páva minősítést érdemelt ki. Az együttes tagjai a hitelesen megszólaltatott népzenei kultúra tolmácsolása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyűjtő munkára is: zenéjükben megfigyelhető az egyes tájegységek adatközlőinek hatása.

A sepsiszentgyörgyi koncertjükön Dumitru Toderic, felsőrépai adatközlő működik közre. Az együttes tagjai: Enyedi Ágnes, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas – ének, Soós Csaba, Népművészet Ifjú Mestere – hegedű, Kovács Márton, Junior Prima Díjas – hegedű, Salamon Soma, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas- harmonika, furulyák, Enyedi Tamás – cimbalom, Éri Márton – brácsák, Prihoda István – nagybőgő, cselló.

A koncertre jegyeket teljes áron 20, illetve kedvezményesen 10 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám), valamint  20 lej értékben az www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni.

A koncertet követően a népi muzsika és a táncházak kedvelői hajnalig tartó táncos mulatságon vehetnek részt a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A táncház a Háromszék Táncegyüttessel valamint a Lajtha László Alapítvánnyal partnerségben valósul meg, a belépés díjtalan.

Január 21-én, szombaton, délután 18 órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományosnak számító koncertjére.  A zenekar sok nemzetközi versenynek és találkozónak is volt már résztvevője, több európai országban is koncertezett már. Évente több mint 40 fellépést vállalnak a zenekari tagok: többek közt a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen, Szent György Napokon, a Székely Vágtán és minden évben a  Rétyi Nemzetközi Fúvóstalálkozón hallhatja a nagyérdemű. A zenekar repertoárja színes és sokoldalú: a klasszikus feldolgozásoktól a történelmi indulókon keresztül, opera, operett, könnyű- és filmzenei és feldolgozásokat is játszanak.

A koncertre jegyeket 25 lejes áron a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) lehet vásárolni.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából összeállított programsorozatot tovább színesíti a sepsiszentgyörgyi Codex Régizene Együttes „Eredeti Magyar Dal Petőfi Sándor költeményeire” című koncertje. Az eseményre január 21-én, 20:00 órától kerül sor az Unitárius templomban.

A Codex Régizene Együttes 1996. őszén alakult a Brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Az együttes tagjai hivatásként élik meg a barokk zene művelését és széleskörű ismertetését. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17-18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját. Igyekszenek a dallamok értelmét, érzelmi világát újra felfedezni, zenei tartalommal megtölteni és vonzó módon a közönség elé tárni. A zenekar tagjai: Adorján Csaba (brácsa, kontra), Kovács Éva (hegedű), Kovács László (hegedű), Filip Ignác (furulyák, fuvolák, művészeti vezető), Lázár Zsombor (cselló), Szabó Éva (furulyák, fuvolák), Szőgyör Árpád (bőgő, ének), Filip Zsombor (gitár).

A koncertre jegyeket teljes áron 20, illetve kedvezményesen 10 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám), valamint  20 lej értékben az www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni.

A kétnapos rendezvénysorozat alatt a Sepsi Kalandvonat ismét kulturális utazásra hívja az érdeklődőket. Ezúttal a város köztéri szobraival ismerkedhetnek meg közelebbről azok, akik felülnek a kisvonatra. A szerelvény útvonala ez alkalommal olyan emblematikus szobrokat érint majd, amelyek meghatározzák a város arculatát, amelyek olyan személyeket ábrázolnak, akik a magyar kultúra kiemelkedő alakjai, vagy olyan alkotók művei, akik szintén meghatározó alakjai a magyar kultúrának. A Kalandvonat járatain szakavatott narrátor avatja be az utasokat az egyes szobrok kultúrtörténetébe. A Sepsi Kalandvonat szerelvénye 56 férőhelyes, a járatok díjmentesek. Helyfoglalást a 0729062856-os telefonszámon lehet igényelni.

 Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek: Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Vadon Egyesület, Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség

 

 Magyar Kultúra Napja 

2023

Program

 

Január 20., péntek

19:00

Magos Együttes – Népzenei koncert

Tamási Áron Színház nagyterme

Jegyár: 20 / 10 lej

21:00

Táncház – A Háromszék Táncegyüttes szervezésében

Tamási Áron Színház előcsarnoka

Belépés díjtalan

Január 21., szombat

18:00

A rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar – Ünnepi Hangverseny

Tamási Áron Színház nagyterme

Jegyár: 25 lej

20:00

Codex Régizene Együttes: Eredeti Magyar Dal Petőfi Sándor költeményeire

Unitárius templom

Jegyár: 20 / 10 lej

 

Sepsi Kalandvonat – Különjárat  menetrend

 

Január 20., péntek

Indulás a Kónya Ádám Művelődési Háztól

09:00, 10:00, 11:00, 16:00, 17:00

Január 21., szombat

Indulás a Kónya Ádám Művelődési Háztól

11:00, 12:00, 13:00, 17:00

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.