János passió Sepsiszentgyörgyön

A Kónya Ádám Művelődési Ház és a Romániai Szász Evangélikus Egyház Brassói Egyházközsége szervezésében egyházzenei koncertre kerül sor április 2-án, virágvasárnap, 19.30 órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban.

A vallási ünnepek zenés kíséretének hagyományát követve a Capella Coronensis együttes, a brassói Fekete templom Bach Kórusa és komolyzenei szólisták Steffen Schlandt vezényletével Johann Sebastian Bach egyik legismertebb művét, a János-passiót hozza el a közönségnek.

Az 1724-ben Lipcsében komponált oratórium öt jelenetet tartalmaz János evangéliumából, amely a Jézus életének drámai fordulópontjait beszélik el: a Gecsemáné-kerti elfogatást, a Kajafás palotájában történteket, Pilátus perét, a keresztre feszítést, majd a temetést. A drámai hangulatú zenejáték korálok éneklése a kórus tömegként való felhasználásával is kibővül, ami sajátos hangulatot kölcsönöz a műnek. A szólisták mindegyike 2-2 áriát énekel. A János-passióval Bach 39 éves korában megalkotta első nagy oratóriumi művét, ezzel bevonulva a halhatatlan zeneszerzők sorába.

A Bach Kórus a brassói szász evangélikus közösség egyházi kórusa. A kórus idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját.

A Capella Coronensis együttes a brassói filharmónia tagjaiból áll, és Steffen Schlandt zenei vezető irányításával vokális-hangszeres, vallásos zenét ad elő. A repertoár európai és amerikai barokk, klasszikus és romantikus művekből áll.

Zenei vezető: Steffen Schlandt

Szólisták: Gebe-Fügi Renáta (szoprán), Mihaela Ișpan (alt), Dan Macavei (basszus, Pilátus), Nicolae Simonov (evangélista), Rusinyak Dmitrij (Jézus).

Jegyek 40 / 20 lejes áron március 6-tól kaphatók a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám) és online az eventim.ro oldalon. Az online jegyek 40 lejért vásárolhatók meg.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, a Romániai Szász Evangélikus Egyház Brassói Egyházközsége.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.