Szórványprogram keretében koncertezik a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda Magyarlapádon

A Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda szórványprogram keretében ad koncertet Magyarlapádon szeptember 2-án és 3-án. Szombaton 19.00 órakor folklór hagyományőrző estre kerül sor a Varga-kerti Néptánccsűrben, ahol a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda mellett fellépnek a Magyarlapádi Rapó Néptáncegyüttes, valamint a Magyarlapádi Református Egyházközség Nőikórusa is.

A közös rendezvény célja, magyar népi kultúránk ápolása, átmentése a következő nem zedéknek, valamint a szórványban élő magyarokkal való élő kapcsolat kiépítése, megerősítése. Szeptember 3-án, vasárnap a 11.00 órakor kezdődő istentisztelet után a református templomban a sepsiszentgyörgyi Férfidalárda magyar nemzeti értékmentő programját mutatja be, mely bátorítást, erőt kíván nyújtani a helyi szórványban élő lakosságnak a megmaradáshoz.

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő férfidalárda1921-ben alakult. A kórus küldetése a nemzeti identitás, a nyelvi- és zenekultúra ápolása, valamint a közösségformálás. A kórus jelenleg 29 taggal működik, karmestere Jakab Árpád. A Férfidalárda része a „Száztagú Székely Férfikórus” összesített karnak, amely kapcsolatot tart a Péti Férfikarral és a Siófoki Dalkör Egylettel, és különböző szórványprogramokban is tevékenykedik.

Repertoárjukat vallásos, világi-klasszikus művek, bordalok, huszár-katonadalok, népdalfeldolgozások alkotják, amelyekben a férfikar sajátos hangzásvilága bontakozik ki. Igyekezetük ma is eredményesnek bizonyul, hiszen a Dalárda 2019-ben a Szovátán megrendezett tavaszi kórusfesztiválon arany fokozatot szerzett.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.