Őszi Hangverseny Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a Pro Cantus Firmus szervezésében 2023. október 1-én  Őszi Hangversenyt szervez, hogy együtt ünnepeljük meg a Zene Világnapját. Az esemény célja a magyar kóruskultúra népszerűsítése, ápolása, nemesebbé tétele, a zene, az éneklés fontosságának tudatosítása világunkban. Koncertet adó kórusok: a Mezőkeresztesi Kamarakórus (Magyarország), a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus Vegyeskar.

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő férfidalárda1921-ben alakult. A kórus küldetése a nemzeti identitás, a nyelvi- és zenekultúra ápolása, valamint a közösségformálás. A kórus jelenleg 29 taggal működik, karmestere Jakab Árpád. A Férfidalárda része a „Száztagú Székely Férfikórus” összesített karnak, amely kapcsolatot tart a Péti Férfikarral és a Siófoki Dalkör Egylettel, és különböző szórványprogramokban is tevékenykedik.

Repertoárjukat vallásos, világi-klasszikus művek, bordalok, huszár-katonadalok, népdalfeldolgozások alkotják, amelyekben a férfikar sajátos hangzásvilága bontakozik ki. Igyekezetük ma is eredményesnek bizonyul, hiszen a Dalárda 2019-ben a Szovátán megrendezett tavaszi kórusfesztiválon arany fokozatot szerzett.

A Cantus Firmus Vegyeskar 1980-ban alakult László Attila zenetanár vezetésével, 2014-től pedig Jakab Árpád karnagy foglalkoztatja az énekkart. Az évek során a kórus számos kitüntetést kapott.

A vegyeskar gyakran részt vesz a város kulturális eseményein, de sokszor fellépett már külföldön, többek között Magyarországon, Vajdaságban, Lengyelországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is. Szoros kapcsolatot ápolnak különböző testvérvárosok kórusaival. A szórványban élő magyarok előtti fellépéseivel az anyanyelv és identitás ápolására törekszik a kórus, ugyanakkor a múlt felidézését is fontosnak tartja. Repertoárjukat a nemzeti- és világi kórusirodalom régi és új kórusművei, valamint népdalfeldolgozások alkotják.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.