HÍREK 2024. április 29.

Indul a második évad

  • 2022. augusztus 18.
Indul a második évad

Látványában erősödött, lendületében maradt, üzenetében pedig örökérvényű az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, amely 2022-ben második évadához érkezett. A szólisták a színpadon, a stábtagok a háttérben, a kórustagok a lelátókon, a táncosok a játéktéren készülnek,…

Látványában erősödött, lendületében maradt, üzenetében pedig örökérvényű az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, amely 2022-ben második évadához érkezett. A szólisták a színpadon, a stábtagok a háttérben, a kórustagok a lelátókon, a táncosok a játéktéren készülnek, szívüket-lelküket beleadva, újra maradandót alkotni. Az augusztus 20–24. közötti öt előadásra az összes jegy elkelt – jelentették be a szervezők a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egy sajtóséta keretében mutatta be a készülő produkciót, valamint a kulisszákat, de előtte a színpadon, a szereplők között elvegyülve osztották meg gondolataikat a nagysikerű produkcióról.

Antal Árpád-András polgármester büszkeségét fejezte ki, hogy egy ilyen nagyszabású produkciót honosíthat meg Sepsiszentgyörgy: a kultúrát szokták a sporthoz hasonlítani, így ezzel a hasonlattal élve úgy gondolom, kevés olyan focicsapat van, ahol egy év után, a 37 tagból csak kettő cserélődik. Ez sok mindent elárul erről a csapatról, köszönöm, hogy idén is itt vagytok Sepsiszentgyörgyön, nagyon komoly hozzájárulás ez a városmarketinghez. Ha elfogadjátok és egyetértetek, a következőkben is számítunk rátok” – fejtette ki, majd hozzátette: amikor most leültem az első sorba, megint azt éreztem, hogy százszor lehetne megnézni ezt az előadást, így remélem, hogy még sokszor fogunk találkozni egymással. Maradjatok együtt, ezt kívánom” – mondotta. A polgármester azt is elárulta, hogy az előadásokra minden jegy elkelt. 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az esemény kapcsán elmondta: „Az egyik legnagyobb erénye és ütőkártyája az István, a király társulatának, hogy európai színvonalú produkciót vitt színpadra, amelyre egész Székelyföld büszke. A székelyföldi nagyprodukció egy erős kulturális erőtér. Kovászna Megye Tanácsa pedig támogatja a Háromszéken tudatosan építkező kulturális-szellemi erőtér mozgatóit intézményei és rendezvényei által.”

Orza Călin rendező-koreográfus úgy fogalmazott, az új arcok új perspektívákat is hoznak. A régi arcokkal újra találkozni ezért újdonság, mert megbizonyosodunk afelől, hogy amit oly sok áldozattal tavaly létrehoztunk, hatása van, és ha tavalyról idénre is át tudjuk menteni ezt a hatást, akkor a jövőben is lesz létjogosultsága a produkciónak. Egy rendezőnek ez erőt és inspirációt ad. Kisebb cserék vannak, de ők új lendületet hoztak – ez inspirált engem, hogy új impulzusokat építsek be a darabba. Látványelemeken erősítettünk, gondolatokat aláhúztunk, néhány jelenet tartalmiságát hangsúlyoztuk, de a koreográfiákat ugyanolyan élénken, a zenei anyagot ugyanolyan frissen tartjuk. Ahogy tavaly hatott, úgy idén is hatni fog – ezen dolgozunk hatalmas lelkesedéssel” – zárta gondolatait a rendező.

Ezt követően, Dancs Zsolt producer körbevitte a sajtó képviselőit a produkció helyszínéül szolgáló Sepsi Arénában, betekintést engedve a színpad mellett, mögött és alatt zajló részletekbe, bekísérte őket az öltözőkbe, megmutatta a próbatermeket, és felengedte őket a háromszintes színpadra is, amelyet a rockzenekar, a szimfonikusok, a szólisták és a táncosok laknak be majd estéről estére. Dancs pontosan mesélt arról, hogy kinek mi a dolga a színfalak mögött, kiemelve, ha valami egy bizonyos helyen van, akkor azt mindenki tudja, hogy nem ott lett hagyva, hanem annak ott kell lennie. 

Az augusztus 19-i főpróbát, a szervezők meghívására, több mint húsz hátrányos helyzetű gyermek nézi meg. A produkció munkáját idén 44 önkéntes, 68 stábtag és háttérmunkás segíti, összesen 335 ember munkája érik be augusztus 20-án. 

Az előadás a mű szerzői jogait képviselő Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. ötlete alapján és az ők engedélyükkel jött létre.

Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet  az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
2022. december 16. Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
Szereposztás /  2022.08.24.
2022. június 30. Szereposztás /  2022.08.24.
Szereposztás / 2022.08.23.
2022. június 30. Szereposztás / 2022.08.23.