Szeptemberben EVA FilmMakers Fest, az első fesztivál filmrendezőnőknek

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi az EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. Egy héten át, szeptember 4-10. között a Kovászna megyei filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket tekinthetnek meg. 

A FilmMakers Fest az első olyan esemény az országban, amely úgy döntött, hogy a női rendezőművészetet tárja a filmszerető közönség elé, három romániai és négy magyarországi művész munkáin keresztül. A projekt megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) finanszírozta.

Sokan vannak, akik bármikor felsorolnak néhány jól ismert filmrendezőt, de közülük kevesen vannak, akik ugyanolyan könnyedséggel meg tudnak nevesíteni női filmrendezőket. A filmművészetben jellemzően a nőket inkább a színészethez kötik, mintsem a rendezéshez. Ebből kiindulva az EVA FilmMakers Fest arra törekszik, hogy megtalálja  az egyensúlyt a női és férfi alkotók között. 

A fesztivál résztvevői Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri  Cecília, Carmen Lidia Vidu és Horvát Lili. Minden rendezőnőnek külön napot szentelünk. A rendezvény ideje alatt egy alkalommal szabadtéri vetítésre is sor kerül az  ’56-os emlékparkban.

Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjeit öt Kovászna megyei településen is bemutatják, ahol nem működik mozi. A filmek a következő településeken kerülnek bemutatásra: Kézdivásárhely, Kovászna, Barót, Bodzaforduló és Szitabodza.

A fesztivál programja tartalmazza a résztvevők által tartott mesterkurzusokat, ugyanakkor  két  rendezőnő alkotása is vetítésre kerül, amelyek Chiara Malta a Hétköznapi nők, valamint Ivana Mladenovici a The Terrible Ivana című filmjei.

A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja.

 A sepsiszentgyörgyi vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet vásárolni a Művész Mozi jegypénztárában. A fentiekben említett településeken a filmvetítések ingyenesek lesznek. 

 A fesztivál részletes programját és annak kísérő eseményeit hamarosan közöljük. Minden információ az esemény hivatalos Facebook oldalán lesz megtalálható. 

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.