A Szebeni Állami Filharmónia koncertje nyitja meg az idei Hangversenyévadot

A Szebeni Állami Filharmónia koncertjével indul a 2023/2024-es sepsiszentgyörgyi Hangversenyévad. Október 27-én, pénteken a nagyhírű komolyzenei együttes David Popper Franz Joseph Haydn és Ludwig van Beethoven válogatott műveiből játszik a Tamási Áron Színház nagytermében.

A rangos díjakkal kitüntetett Szebeni Állami Filharmónia az ország egyik legaktívabb komolyzenei intézménye. A Filharmónia 1949. január 1-i megalakulása óta több ezer szimfonikus, vokálszimfonikus és operakoncertet mutatott be. Az utóbbi 3 évben a Filharmónia tevékenysége jelentősen megnőtt: a komolyzenei együttes körülbelül 150 szimfonikus koncertet adott többek közt Szebenben, Bukarestben, Déván, Németvásáron, Fogarasban, Balázsfalván, Sepsiszentgyörgyön. Ezek egy részét az országos televízió csatornák élő közvetítésben vagy felvételről közvetítették. Sok koncertet élőben lehetett követni az intézmény közösségi oldalán is.

A sepsiszentgyörgyi hangversenyen a közönség Ștefan Cazacu szólista csellójátékát is hallhatja. Cazacu 1994-ben született, és már 6 évesen elkezdte zenei képzését, édesapja, a híres csellista Marin Cazacu irányításával. Az alapképzést és a mesterszakot a bukaresti konzervatóriumban végezte. Erasmus ösztöndíjasként tett mesteri fokozatú vizsgát a bécsi konzervatóriumban. Tehetségét különböző hazai és nemzetközi versenyeken számos díjjal ismerték el.

A 2023/2024-es Hangversenyévad nyitókoncertjét Vass András karnagy, a magyarországi Pannon Orchestra karmestere vezényli majd. A nemzetközi elismertséggel bíró karmester olyan együttesekkel dolgozik együtt mint a Budapesti Fesztiválzenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar (Budapest), a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Zenekara (Budapest), a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Matáv Szimfonikus Zenekar (Budapest), a Nagyszebeni Filharmónia Zenekara, a Solti Kamarazenekar, a Franz Liszt Kamarazenekar, a Pannon Filharmonikus Zenekar, az Országos Filharmónia Zenekara és a Lappeenranta Városi Zenekar között.  Emellett olyan neves művészekkel is dolgozott már együtt, mint Peter Frankl, Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Várdai István, Olli Leppäniemi, Fenyő László, Sümegi Eszter, Dana Borşan, Olivier Latry vagy Lakatos György. A általa vezényelt művek közé tartoznak Giuseppe Verdi Falstaff-ja, W. A. Mozart Varázsfuvolája, Charles Gounod Rómeó és Júliája, valamint Gaetano Donizetti L’elisir d’amore-ja.

Jegyeket 40, illetve 20 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) lehet vásárolni, valamint online az eventim.ro oldalon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.