Noua stagiune de concerte simfonice începe cu concertul Filarmonicii de Stat din Sibiu

Filarmonica de Stat din Sibiu revine la Sfântu Gheorghe cu ocazia deschiderii Stagiunii de Concerte Simfonice 2023/2024. Vineri, 27 octombrie, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”, renumita filarmonică aduce un concert selectat din operele compozitorilor David Popper, Franz Joseph Haydn și Ludwig van Beethoven.

Distinsă cu premii de excelență, Filarmonica de Stat din Sibiu este cea mai activă instituție de profil din România. Instituția a luat fiinţă la 1 ianuarie 1949 și de atunci a prezentat mii de concerte simfonice, vocal-simfonice şi de operă. În ultimii 3 ani, activitatea Filarmonicii s-a intensificat remarcabil, orchestra susținând aproximativ 150 de concerte simfonice în Sibiu, București, Deva, Piatra Neamț, Făgăraș, Agnita, Blaj, Sf. Gheorghe, Onești, Brad, Târgu Neamț, unele dintre ele fiind difuzate în live-streaming sau post-eveniment pe canalele de televiziune locale și naționale sau pe pagina de socializare a Filarmonicii.

La concertul din Sfântu Gheorghe va participa ca solist la violoncel Ștefan Cazacu. Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, îndrumat de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București. Grație unei burse Erasmus, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena, una dintre cele mai importante instituții de gen din lume. De asemenea, a participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, precum: Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale. Recent, tânărul violoncelist și-a adăugat în palmares premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional „George Enescu” (București – ediția 2020-2021).

Concertrul de deschidere al stagiunii de concerte simfonice 2023/2024 se va realiza sub bagheta dirijorului Vass András, dirijor permanent al ansamblului Pannon Philarmonic Orchestra din Ungaria. Experiența sa dirijorală include numeroase colaborări, cele mai reprezentative dintre acestea implicând orchestrele Budapest Festival Orchestra, MÁV Symphony (Budapesta), Miskolc Symphony Orchestra, Orchestra Academiei de Muzică Liszt Ferenc (Budapesta), Savaria Symphony, Matáv Symphony (Budapesta), Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Solti Chamber Orchestra, Franz Liszt Chamber Orchestra, Pannon Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonicii Naționale din Ungaria sau Lappeenranta City Orchestra. De asemenea, András Vass a conlucrat cu artiști de renume, precum Peter Frankl, Erika Miklósa, Barnabás Kelemen, Kristóf Baráti, Dénes Várjon, István Várdai, Olli Leppäniemi, László Fenyő, Eszter Sümegi, Dana Borşan, Olivier Latry sau György Lakatos. Printre operele dirijate de el se numără Falstaff de Giuseppe Verdi, Flautul fermecat de W. A. Mozart, Roméo et Juliette de Charles Gounod, precum și L’elisir d’amore de Gaetano Donizetti.

Biletele de intrare costă 40 lei, respectiv la 20 lei cu reducere şi pot fi procurate de la Casa Municipală de Bilete sau de pe site-ul www.eventim.ro.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.