„Tavaszi Harmóniák” és leckehangverseny Sepsiszentgyörgyön

A brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar ismét Szentgyörgyön lép fel egy kivételes koncerttel a 2023/2024-es Hangversenyévad keretében. Február 16-án, pénteken a jól ismert zenekar 19:00 órától koncertezik a Tamási Áron Színház színpadán.

A brassói illetőségű komolyzenei együttes „Tavaszi Harmóniák” nevet viselő koncertjén olyan neves előadókkal és szólistákkal találkozhat a nagyérdemű, mint Anda Pop (szoprán), Mario Carbotta (fuvola), Anton Niculescu (cselló), Bogdan Costache (hegedű). Műsorra ezúttal olyan klasszikus műveket tűzött a zenekar mint G. Bizet / F. Borne – Carmen Fantasie brillante fuvolára és zenekarra, C. Debussy – Syrinx fuvolára szóló, V. Monti – Csárdás hegedűre és zenekarra, D. Sosztakovics – Románc a The Gadfly szvitből, C. Dimitrescu – Paraszt tánc csellóra és zenekarra, G. Bizet – Carmen Habanera „L’amour est un oiseau rebelle” G. Puccini – Aria „O mio babbino caro” a Gianni Schicchi operából, W. A. Mozart – Aria „Voi che sapete…” a Figaro házasságából, G. Rossini – Aria „Una voce poco fa” a Sevillai borbélyából, G. Rossini – A Sevillai borbélyának nyitánya, P. Mascagni – Intermezzo a Cavalleria rusticana operából, F. Delius – Idylle de Printemps zenekarra, F. Lehár – Az Arany és Ezüst keringője.

Anda Pop szoprán a legkülönbözőbb műfajok magas szintű művelőjeként (opera, oratórium, lied, operett, musical) lép fel hazai és külföldi színpadokon egyaránt. A sepsiszentgyörgyi koncerten három nagyoperai és operett-áriát ad elő: G. Puccini – Aria „O mio babbino caro” a Gianni Schicchi operából, A. Dvorak – Holdas dal a Rusalka operából, E. Kálmán – Silvia áriája a Csárdáskirálynő operettből.

Mario Carbotta a piacenza-i Konzervatóriumon elért maximális osztályzattal diplomázott, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott a Fiesole-i Zeneiskolában, és számos díjat nyert zenei versenyeken, köztük a legfontosabbat, a palmi „Francesco Cilea” díjat. Nemzetközi kritikusok és közönség által elismerésben részesült zenész olyan kortárs olasz zeneszerzők műveit adta elő először, mint Cattaneo, Cognazzo, Crisigiovanni, Ermirio, Fellegara, Gelmetti, Possio, Piacentini, Solbiati, Taglietti, Talmelli.

Anton Niculescu kivételes tehetsége, érzékenysége, zeneiségének és briliáns technikájának köszönhetően egyre fontosabbá válik a zenei életben. Karrierje során meghívást kapott Európa, Ázsia, Dél-Amerika, Észak-Amerika és Afrika számos neves színpadára, koncertturnékat és szólóesteket adva több mint 32 országban. Tíz évig volt a németországi „Meersburger Winter” Nemzetközi Fesztivál művészeti igazgatója, és 2017-től 2020-ig a Brassói Filharmónia főigazgatójaként tevékenykedett.

 

Bogdan Alexandru Costache egy tehetséges fiatal hegedűművész, akinek nemzetközi szólista karrierje éppen kibontakozóban van. 4 évesen kezdett hegedülni , nagyapja és apja irányításával, és 7 évesen debütált szólistaként a Brassói Filharmónia Zenekarával.

A koncertet Koichiro Kanno vezényli majd. A nemzetközileg elismert japán karmester Tokióban született 1971-ben. Ötéves korától kezdett zongorázni; 1990 és 1995 között a Tokiói Toho-gakuen Zeneakadémián tanult. Számos nemzetközi karmesteri versenyen nyert rangos díjat. 

Moderátor: Alexandra Grancea. A koncertre szóló jegyeket megvásárolhatják a Városi Kulturális Szervezőirodában  és az eventim.ro oldalon 30/15 lej áron. A kedvezményes jegyek csak a jegyirodában kaphatók.

Pénteken, február 16-án, 12:00 órától magyar nyelvű leckehangversenyre kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekar soron következő leckehangversenye igazi csemegének ígérkezik kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A számos slágert tartalmazó jól megválogatott műsor a filmzenék világába repít bennünket. Nem hiányozhat mindenki nagy kedvence a Karib- tenger kalózai, vagy a Star wars zenei anyaga, de többek közt a 007 ügynök kisérőzenéje is elrepít bennünket a kalandok világába. Koncertmester: Veress Csaba, narrátor pedig Adorján Csaba. A jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám)  kaphatók 7 lejes áron.

 

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.