HÍREK 2024. július 25.

Augusztusban visszatér az István, a király

  • 2022. április 28.
Augusztusban visszatér az István, a király

Visszatér Sepsiszentgyörgy népszerű rendezvénye, a szervezők megerősítették: 2022-ben újra látható lesz a Sepsi Arénában az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, amelyet öt alkalommal játszanak augusztusban.

Visszatér Sepsiszentgyörgy népszerű rendezvénye, a szervezők megerősítették: 2022-ben újra látható lesz a Sepsi Arénában az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, amelyet öt alkalommal játszanak augusztusban.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Demeter János és Magyarósi Imola, a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója illetve elnöke, valamint Dancs Zsolt producer közös sajtótájékoztató keretében ismertették a nyár két gigantikus eseményét, a Székely Vágtát és az István, a király Székelyföldi Nagyprodukciót.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartotta a Szent György Napok alkalmával bejelenteni a két eseményt, hiszen a város legnagyobb ünnepe jó felület arra, hogy minél több emberhez eljusson a két rendezvény híre. „Nekünk, magyaroknak két szent királyunk van, István és László, idén mindkettejük emlékének adózunk. Az István, a király tavalyi kiértékelőjén úgy fogalmaztam, hogy nagyon szeretnénk, ha lenne folytatása az előadásnak, de ehhez több feltételnek kell teljesülnie. Nos, ezek teljesültek, így kimondhatom: idén ismét lesz István, a király rockopera.”

Ehhez a mondathoz kapcsolódott  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, aki felvezetőjében köszöntötte a ma 77 éves Szörényi Leventét, az István, a király egyik szerzőjét. „1983-ban és 2021-ben is nemzeti ügyet szolgál a rockopera. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ezek a rendezvények turisztikai vonzerővel bírnak, mi pedig büszkén mondhatjuk, hogy Háromszéken van mivel eltölteni az időt. Van egy kulturális erőtér Sepsiszentgyörgyön, amely erősíti Székelyföldet” – fogalmazott az elöljáró.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció részleteit ismertette. „Nem kétség, hogy ez az előadás mind a szervezők, mind az előadók számára a tavalyi év kitüntetett produkciója volt. Az augusztusi bemutatók után egyfajta követelmény lett, hogy 2022-ben is megvalósuljon, így büszkén mondhatom el, hogy idén is az a 405 fő áll majd színpadra vagy dolgozik a kulisszák mögött, akikkel tavaly sikerre vittük a rockoperát” – hangsúlyozta. Az alpolgármester kiemelte Orza Călin, rendező-koreográfus, Szilágyi Zsolt Herbert és Cserkész Emese énekkorrepetitorok, valamint Tőkés Csaba Zsolt koreográfus szerepét, akik idén is oroszlánrészt vállalnak a nagyprodukció színpadra állításában. Vargha Fruzsina azt is elmondta, hogy öt alkalommal, augusztus 20. és 24-e között játsszák újra a székelyföldi nagyprodukciót, amelyen ezúttal is közreműködik „a világ legjobb rockzenekara”, azaz Pál Gábor (dobok), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Lőrincz Imre (ritmusgitár), Makkai Kálmán (szólógitár), Pál Zakariás (zongora, orgona) és Sztakics István Attila (szintetizátorok), a Háromszék Táncegyüttes, a Bekecs Néptáncszínház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Kincskeresők Néptáncegyüttes, a 32 tagú szimfonikus zenekar, valamint a válogatott énekkar, amelynek tagjait a Canticorum Női Kar, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda, a Cantus Kamarakórus, a Harmónia Kamarakórus, a Laudate Kamarakórus, a Pro Musica Kamarakórus, a Székely Mikó Kollégium kórusa, a VOCES és a Vox Humana kórusokból állították össze.

Antal Árpád polgármester még annyit tett hozzá, hogy szeretné ha az István, a király  Sepsiszentgyörgy védjegyévé válna. „Nem tudom, hogy Budapesten hányszor mutatták be az István, a királyt, de az biztos, hogy Budapesten kívül sehol máshol nem mutatták be 11 alkalommal, így a legrosszabb esetben is második helyen végzünk.”

Dancs Zsolt producer a sajtótájékoztató végén arról beszélt, hogy a már említett 405 fős stábot lehetetlen lenne mozgatni, így otthonra leltek a Sepsi Arénában, és az a céljuk, hogy a közönség jöjjön hozzájuk. „Január óta azon dolgozunk, hogy minden feltétel teljesüljön, és mára már biztos, hogy az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció a Zikkurat Színpadi Ügynökség ötlete és az Ügynökség, valamint Bródy János képviseletében eljáró Melody Kft. hozzájárulásával valósulhat meg.” A producer azt mondta, júniusban kezdődnek a próbák, a jegyértékesítésről azonban csak később tud részleteket mondani.

 

Az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció szervezői:

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház

 

Az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció partnerei:

Vox Humana Kulturális Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Petőfi Kulturális Ügynökség

Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet  az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
2022. december 16. Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
Indul a második évad
2022. augusztus 18. Indul a második évad
Szereposztás /  2022.08.24.
2022. június 30. Szereposztás /  2022.08.24.