HÍREK 2024. április 25.

Értékmegőrző kiállítások az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció helyszínén

  • 2021. augusztus 16.
Értékmegőrző kiállítások az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció helyszínén

Augusztus 19-én kezdetét veszi az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció első mozzanata, a nyilvános főpróbával elindul a programsorozat, amely augusztus 24-én ér véget. A székelyföldi produkció szervezőcsapata, valamint a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy két értékes…

Augusztus 19-én kezdetét veszi az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció első mozzanata, a nyilvános főpróbával elindul a programsorozat, amely augusztus 24-én ér véget. A székelyföldi produkció szervezőcsapata, valamint a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy két értékes kiállítást kínál az érdeklődők részére, amelyek a Sepsi Aréna teraszán, valamint belterében tekinthetők meg.

„Úgy érzem, hogy az idén mindannyiunk számára új dimenzióba kerül át augusztus 20-a és az Államalapítás Ünnepe. Nem csupán azért van ez így, mert részünk lehet egy összerdélyi produkcióban, hanem azért is, mert az István, a király rockopera kiegészülhet két olyan tárlattal is, amelyek más megvilágításba helyezik történelmünk aktuális fejezeteit” – mondta el az érkező installációk kapcsán Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. „Fontosnak tartom, hogy ismerjük, tudjuk, átérezzük és megértsük mindazt, amit hat este a színpadon láthatunk majd. Örvendek, hogy az idei évben én is részese lehetek annak az ünnepnek, amely minden bizonnyal feledhetetlen lesz nem csak a rockoperát kedvelők, hanem a történelmet, képzőművészetet kedvelők számára egyaránt. Hiszem, hogy az idei augusztus 20-i rendezvénysorozat egy olyan közösségi élmény lesz, amely új fénybe helyezi majd Sepsiszentgyörgyöt” – zárta gondolatait az alpolgármester.

Dancs Árpád Zsolt producer a következőképpen értékeli a kezdeményezést: „Rendkívül büszke vagyok, hogy a produkció nem csak minket sarkallt továbbgondolkodásra, hanem neves és komoly intézmények, valamint szakemberek álltak mellénk, hogy a nézők még egy plusz élménnyel távozhassanak a helyszínről. Nagyon fontosnak tartom, hogy az István, a király eredet- és előadástörténeti részét a színpadon kívül is meg tudjuk mutatni, hiszen a fiatalabb generációknak is meg kell adnunk a háttérinformációkat, hogy amikor hazamennek innen, a látványos produkción túl, némi újdonsággal is gazdagodjanak. Mi pedig nosztalgiázunk” – summázott a producer.

 

A Királydombtól Sepsiszentgyörgyig

A Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy erre a különleges, az erdélyi és magyar színház- és rockoperatörténet számára meghatározó alkalomra a mű színpadi bemutatóiból készít egy kiállítást, amely az ősbemutatótól napjainkig egy-egy felvillanó mozzanattal feldolgozásokon keresztül kalauzolja a nézőket. A kiállítás a korabeli előadást és a köréje fonódott legendákat dokumentálja.

A tárlat a Királydombtól Sepsiszentgyörgyig követi nyomon az István, a király rockopera útját, hogy felkeltse a közönség érdeklődését a mindenkori történelmi jelentőségű előadás sokszínűsége iránt.

A kiállítás grafikai szerkesztője: Szebeni Szabó Róbert

Kurátor: Szebeni Zsuzsanna színháztörténész

Partnerintézmények: Petőfi Irodalmi Múzeum, Carola Egyesület, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Állami Operaház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Budapesti Operettszínház.

 

Mag és Héj

A Mag és Héj, valamint a Szent Korona installációk kurátora és kivitelezője Elekes Gyula székelyudvarhelyi képzőművész, aki így vall az installációkról: „Célom volt utalni a kereszténység és a honfoglalás kora egymásra tett hatásaira. Számos olyan tárgyi bizonyíték került elő, amely mindezt igazolta. A honfoglalás kori magyarok kapcsolatát a keresztény kultúrával igazolta számos lelet. A mag a növényvilág legfejlettebb szaporítórendszere. A mag a gyümölcs éltetője. A héj a gyümölcs vagy termés külső védőburka, illetve a mag kemény tokja is lehet. A Mag-Héj építményben is ezt próbálom kivetíteni, egyben megerősíteni a »gyümölcs« főleg képi átfogalmazásával. A történelmi hagyomány szerint I. István király 1038. augusztus 15-én a Szent Korona képében fölajánlotta Magyarországot Szűz Máriának. Ezzel elkezdődött az a történelmi folyamat, amelynek során a Magyar Királyság koronázási ékszeréből a magyar államiság jelképe lett. A Szent Istvánhoz kapcsolható kereszténységünket a magyar Szent Korona hét kapcsolható zománcképén keresztül hangsúlyozom.”

 

A Szent korona másolat

A Szent Korona nagyított másolata 2018-ban a Szent István-napi ünnepségre készült Elekes Gyula képzőművész ötlete nyomán. „Európában nincs még egy ilyen ötvösművészeti remekmű” – fogalmazott Elekes Gyula, aki először kartonból és pálcikákból építette meg az installáció makettjét, majd kivitelezőt keresett. Az öt méter magas és öt méter átmérőjű modell polikarbonátból készült, időtálló anyag. Méreténél fogva igen látványos, és pedagógiai célja is van: felfrissíti az eddigi ismereteket, ugyanakkor plusz információkat ad.

Ezek a rendkívül jelentős installációk kiemelt helyszínen, az István, a király rockopera sepsiszentgyörgyi bemutatója alkalmából lesznek láthatók, a Sepsi Aréna teraszán.

 

Kezdőkép: Erdély Bálint Előd

Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet  az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
2022. december 16. Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
Indul a második évad
2022. augusztus 18. Indul a második évad
Szereposztás /  2022.08.24.
2022. június 30. Szereposztás /  2022.08.24.