HÍREK 2024. március 29.

Véglegessé vált a szereposztás

  • 2021. május 27.
Véglegessé vált a szereposztás

Véglegessé vált az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció szereplőgárdája, a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében újabb szereplőket mutattak be. A bemutatón jelen volt Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, Tamás Sándor, Kovászna Megye…

Véglegessé vált az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció szereplőgárdája, a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében újabb szereplőket mutattak be. A bemutatón jelen volt Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Csakúgy, mint az első két alkalommal, most is sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció újabb szereplői, akik Orza Călin rendező, valamint a koreográfusok és az énekkorrepetítorok jelenlétében ismét négynapos intenzív próbafolyamaton vettek részt Sepsiszentgyörgyön. A sajtótájékoztatón öt dalban mutatkoztak be az előadók, megszólalt a kórus egy kis része, majd egy kötetlen sajtóbeszélgetés keretében újabb részletek derültek ki a produkcióról.

A sajtóértekezleten Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény pont azt kívánja támogatni, és munkaköre is arra hivatott, amit a székelyföldi István, a király képvisel. „A magyar könnyűzene olyan, mint a magyar kultúra: nem ismer határokat. Az a célunk, hogy az egész Kárpát-medencében támogassuk a tehetségeket, hiszen a magyar kultúra most nagyon Budapest-központú, ami azért nem jó, mert egysíkúvá válik, miközben a magyar fővároson kívül is rengeteg mutatnivaló van kulturális téren” – mondta. Demeter mintegy garanciaként említette Sepsiszentgyörgyöt arra, hogy ez az előadás sikeres lesz, hiszen székelyföldi kulturális fővárosnak gondolja, ahol a pezsgő kulturális életen túl nagy dolgok történnek. Kitért arra is, hogy a pandémia sok területen húzta át a számításokat. „Az elmúlt egy-másfél évben a határok egyesülésének mítosza szétomlott, másfelől arra ébresztett rá, hogy ugyanúgy nem folytathatjuk, valahogy másképp kell rendezni dolgainkat, közösségeket kell építeni, mert ezek az erős közösségek tudnak egymásra számítani” – majd azzal tett pontot mondandója végére, hogy „ennél jobb művészeti alkotás erre a közösségre nézve nem lehetne.”

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyre több ismerős hangot hall, arcot lát a produkcióban. „Ha márciusban csak sejtettem, ma biztosra állíthatom, hogy ez az előadás Sepsiszentgyörgy életében a legnagyobb kulturális projekt. Most körülbelül 70 személy dolgozik benne, ez augusztus 20-ára 245 személyre duzzad, amelynek legalább fele szentgyörgyi – ez óriási büszkeség számomra.” A polgármester bejelentette, hogy a tervezett négy előadást egy ötödik is követi, így augusztus 24-én is megtekinthető a produció a Sepsi Arénában.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a mi István, a királyunk megvalósulása egy hatalmas székelyföldi összefogás eredménye, egy közös ügy. „A 80-as évek elején, amikor először elhangzott a rockopera, a székelyek nem merték volna megcsinálni, mert a budapestiek kinevették volna miatta. Az évek során azonban folyamatosan bizonyítjuk, hogy bármire képesek vagyunk. 12-13 évvel ezelőtt megfogalmaztuk, hogy támogatjuk kulturális intézményeinket és a hasonló kezdeményezéseket, és lám, nem tesszük hiába. Nem csak komoly összegeket fordítunk rájuk, hanem eredménye is van mindennek” – nyilatkozta a megyeelnök, hozzátéve, hogy a Háromszék Táncegyüttes mellé csatlakozik a Bekecs Néptáncszínház és az Udvarhely Néptáncműhely is, amely az igazi székelyföldi összefogás mutatója.

Dancs Zsolt producer szerint ezzel a projekttel a csapat minden tagja egy új mesterséget tanul, hiszen mindenkinek újdonság és egy hatalmas feladat. „Nagyon magas a mérce. Minden dal nagyon ismert, ezért jól kell megcsinálni. Napi próbák vannak, egyénileg próbálunk, a zenekar hetente gyakorol, a színészek ideutaznak tökéletesíteni szerepüket, a havi többnapos workshopok pedig elengedhetetlenek. Egyébként augusztus 9-én beköltözünk a Sepsi Arénába, és onnan ki sem jövünk augusztus 25-ig. Addig ez a 245 ember egy nagy családdá válik, hiszen hatalmas pillanatai vannak ennek a csodálatos műnek és a próbafolyamatoknak” – fejezte be.

 

A sajtótájékoztatón bemutatott újabb szereplők és szerepeik:

Molnár József, énekes / István szerepében

Koszorus Krisztina, a Koszika & The HotShots énekesnője / Gizella szerepében

Pakot István, énekes / Vecellin szerepében

Demeter Elemér, zenész, a Bumeráng, az Éli és a Sing Floyd zenekarok tagja / a Gitáros Regös szerepében

Ferencz Csaba, zenész, újságíró, a Mácsafej zenekar tagja / a Gitáros Regös szerepében

Fórika Balázs, kántor, karvezető, ének-zenetanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Rózsa Imre, római katolikus hittantanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Kádár Barna Zsolt, kántor, kulturális igazgató / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Bagoly Barna, eladási ügynök / térítőpap szerepben

Hajdú Lóránd, kántor / térítőpap szerepben

Babos László, matematika-informatika tanár / Hont szerepében

Lőfi Gellért, zenetanár, a Laudate kamarakórus és a Campanella gyermekkar vezetője / dupla szerepben: Pázmány és Sur (főúr)

Rétyi Zsombor, énekes, táncoskomikus; a Kolozsvári Magyar Opera tagja / dupla szerepben: Bese (főúr) és Laborc

Kiss László, színművész, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum tagja / Solt (főúr) szerepében

Sárdi Hunor, kántor-orgonista / dupla szerepben: Sur (főúr) és Pázmány

 

Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. engedélyével jön létre. Az előadás szervezője: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet  az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
2022. december 16. Karácsonyi dallal köszönti az ünnepet az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata
Indul a második évad
2022. augusztus 18. Indul a második évad
Szereposztás /  2022.08.24.
2022. június 30. Szereposztás /  2022.08.24.