Concert festiv de Idele lui martie

12 martie 2021, vineri - 19:00
- 2 ore -
Teatrul Tamási Áron

Casa de Cultură „ Kónya Ádám” organizează un concert festiv pe data de 12 martie, de la ora 19, în sala mare a Teatrului Tamási Áron. Cu ocazia comemorării Revoluției din 1848-49 programul oferit de orchestrele de cameră Csíki și Georgius, conduse de Werner Gábor, va încânta publicul. În spectacolul lor festiv vor fi interpretate lucrările lui Kodály Zoltán, Lehár Ferenc și Kálmán Imre.

Werner Gábor s-a născut în 1969 la Budapesta. Și-a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani. A studiat violoncelul, pianul și percuție. A cântat, ca invitat, în Olanda, Italia, Elveția, Germania și Transilvania. În 2002, a participat la festivalul Sant Feliu de Guíxols din Spania, unde a dirijat, printre altele, piesa compusă de Bartók Béla, Muzică pentru instrumente de coarde, percuție și celestă. Werner Gábor este în prezent membru al Orchestrei Simfonice MÁV, unde cântă la violoncel, și dirijor al Orchestrei Simfonice Dohnányi Ernő.

Benedekffy Katalin (soprana), Turpinszky Gippert Béla (tenor) și violonistul Filip Levente vor performa ca soliști ai orchestrei care va susține concertul festiv. Vor interpreta un program compus din arii din operele și lucrări orchestrale maghiare și europeane, în care vom asculta operele lui Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Lehár Ferenc și Kálmán Imre.

Benedekffy Katalin este o soprană de coloratură din Budapesta, originară din Ținutul Secuiesc (soprană cu extensiune în registrul acut). Sub influența unchiului său, Kányádi Sándor, poetul premiat cu premiile Kossuth și Prima Primissima, a devenit interesată de poezie și de actorie încă din tinerețe. După obținerea diplomei de actorie, a jucat în roluri principale în mai multe teatre rurale și metropolitane. Talentul și dorința de a învăța au încurajat-o să își însușească tehnicile de canto clasic, de la cei mai mari maeștri. Din 2010, publicul a putut face cunoștință cu ea la concertele și spectacolele la scară largă din Germania, Austria, România, Slovacia, Polonia, Insulele Canare, Spania, Elveția, Statele Unite, Israel, Moscova și Canada. Între timp, nu a uitat nici de patria sa mai mică, Transilvania, unde cântă în mod regulat, ajută tinerii și oferă concerte de caritate ONG-urilor și bisericilor.

Turpinszky Grippert Béla, tenor din Budapesta, a debutat în 2015 în rolul lui Bánk Bán, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. La Festivalul Primavera 2016, ținut la Teatrul Erkel, a apărut modelând rolurile lui Turiddu și Túri Dani. În sezonul 2017/18, a mai apărut în zece roluri principale ca tenor, așa că după versiunea clujeană, a intrat în rolul lui Bánk bán la Szeged, în versiunea clasică, iar în primăvară, în versiunea lui Nádasdy Kálmán. Între timp, a debutat și la Opera de Stat din Ungaria.

Filip Levente, violonist  din Budapesta, s-a născut în 1969 la Gheorgheni. Și-a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani în satul natal, cu Ignác Petres. Din 1977 a studiat la Școala de Artă din Târgu Mureș, la clasa profesoarei Mária Péter și apoi a profesorului Derzsi Albert. În 1987 a câștigat concursul național de violă, iar în același an a fost admis la Academia de muzică Jászvásári, la clasa profesorului Márkos Gáspár. Din 1993, este membru permanent al Orchestrei Radio din Budapesta. În calitate de membru al mai multor orchestre simfonice, orchestre de cameră și ansambluri (Orchestra de cameră maghiară, Orchestra Haydn etc.), a susținut cu succes concerte în Europa, Asia, Australia, Africa și America de Nord și de Sud.

Se pot achiziționa bilete pentru concertul festiv, preț integral al unui bilet costă 30 de lei iar biletul cu reducere este de 15 lei. Abonamentele pentru Stagiunea de Concerte Simfonice 2020/2021 sunt valabile și pentru spectacol, biletele putându-se achiziționa de la Biroul de Organizare a Evenimentelor Culturale (Piața Libertății nr. 1) și pe pagina eventim.ro. Spectatorii care dețin abonamente trebuie să procure bilete de intrare cu loc anticipant, la Biroul de Organizare a Evenimentelor Culturale, în zilele dinaintea spectacolului.

Biroul de Organizare a Evenimentelor Culturale este deschisă de luni până joi între orele 9- 16, vinerea de la 9 la 13 (adresa: Piața Libertății nr. 1, Sfântu Gheorghe, număr de telefon: 0267-312104).

Organizatori: Casa de Cultură Kónya Ádám, Primăria Sfântu Gheorghe

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.